Una imatge d'arxiu dels drons Shahed-136 (Europa Press / Sobhan Farajvan)

Shahed-136, així són els drons suïcides que l'Iran ha llançat a Israel

Aquests drons es van començar a utilitzar el 2021 i els fa servir àmpliament l'exèrcit rus a Ucraïna

RedaccióActualitzat

Els drons Shahed-136 han pres protagonisme en l'atac que ha llançat l'Iran sobre Israel. Una envestida sense precedents, amb més de 300 drons i míssils balístics i de creuer. Segons dades del mateix exèrcit israelià, una base militar ha rebut l'impacte d'alguns projectils, i una nena ha quedat ferida greu per les restes d'un dels drons abatuts. 

El govern hebreu ja ha advertit que respondrà a l'atac, que arriba després del bombardeig israelià contra l'ambaixada a Síria.

La majoria de projectils han estat neutralitzats per l'aviació nord-americana, la britànica i la jordana abans que entressin a l'espai aeri israelià. Entre aquests, hi hauria els drons Shahed-136, coneguts també com a drons kamikazes o suïcides.

Segons fonts occidentals, es fabriquen a l'Iran, encara que Teheran ha negat reiteradament que els estigui subministrant a altres països, com ara Rússia.

Els experts els defineixen com a petits míssils de creuer, que volen de manera passiva sobre l'àrea que tenen com a objectiu i només ataquen quan localitzen el blanc programat. Després, exploten i es destrueixen per provocar el màxim dany en territori enemic.

Diversos vídeos que han compartit les forces aèries d'Israel i també diverses imatges difoses per la televisió estatal iraniana mostrarien el vol d'aquests drons d'estil ala delta, un dels models del vast arsenal de míssils i drons de què disposa Teheran. 


Els Shahed-136, que els russos també anomenen Geran-2, són només un dels milers de models de drons que s'utilitzen en els conflictes armats. Uns artefactes no tripulats que es fan servir per detectar posicions enemigues, llançar míssils i disparar directament contra l'artilleria.

La majoria de projectils iranians han estat neutralitzats per l'aviació nord-americana (Reuters / Ronen Zvulun)

On s'han fet servir els drons suïcides

Els Shahed-136 es van començar a utilitzar el 2021 i els hauria desenvolupat l'agència estatal iraniana HESA, segons han assegurat els serveis d'intel·ligència dels Estats Units.

Els van crear amb la intenció de neutralitzar objectius terrestres des de la distància i estan pensats per evadir defenses aèries. La primera vegada on es va veure un desplegament actiu d'aquests drons va ser en àrees controlades pels houthis al Iemen.

Després, han estat utilitzats àmpliament per l'exèrcit rus a Ucraïna. Les defenses aèries ucraïneses, molt saturades, fa mesos que repel·leixen aquests atacs de drons suïcides enviats pels russos. 

Durant el 2022, l'exèrcit ucraïnès va informar de molts atacs "devastadors" a la regió de Kíiv i Khàrkiv amb aquestes mateixes armes.

Com són i com funcionen?

Els Sahed-136 fan 3,5 metres de llarg i 2,5 metres d'envergadura i pesen uns 200 quilos, 50 dels quals són d'explosiu. El seu radi d'abast declarat és de 2.500 km, segons el Ministeri de Defensa del Regne Unit. 

Volen baix, fins a uns 60 metres, i lent, al voltant de 180 quilòmetres per hora. Tenen una aerodinàmica en format d'ala delta, amb un petit motor d'hèlices a la part del darrere del fuselatge.

No tenen òptiques externes. Per això, no poden ser dirigits a distància en temps real. Avancen en una ruta preestablerta, amb coordenades GPS que s'introdueixen abans del llançament. L'objectiu principal és estavellar-se i destruir objectius terrestres. 

Estan pensats per burlar les defenses antiaèries per saturació, ja que poden anar agrupats, i estan dissenyats per esquivar escuts antimíssils i radars. Amb tot, si se'ls compara amb els míssils de creuer, la velocitat baixa fa que les defenses aèries tinguin més opcions d'interceptar-los. 

En diversos moments de la guerra a Ucraïna, el govern de Volodímir Zelenski ha dit que s'havia aconseguit abatre més del 60% dels drons que els enviava Rússia.

ARXIVAT A:
IranIsraelUcraïnaRússia
Anar al contingut