Una dona es posa un aparell al nas que li permet identificar la intensitat de les olors i pudors
Només les persones acreditades poden utilitzar olfactòmetres per identificar la intensitat de les olors

Sents pudor a casa? Multes de fins a 3.000 euros per a activitats que generin olors

Una nova ordenança impulsada per la Diputació de Barcelona i molt esperada pels ajuntaments pretén protegir els ciutadans

Actualitzat

La Diputació de Barcelona acaba d'aprovar una normativa marc que permetrà als ajuntaments sancionar les activitats que generin molèsties olfactives. Es tracta d'una eina que ja tenen alguns països europeus.

Aquesta nova normativa pretén protegir la ciutadania, fins ara desemparada en aquesta matèria. Queden al marge les incidències toxicològiques, que es continuaran tractant per les normatives de l'àmbit de la salut.

Marc Serra, diputat d'Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, explica a TV3 que les problemàtiques vinculades a olors i pudors quedaran regulades d'una forma similar a les que ja funcionen en l'àmbit de la contaminació atmosfèrica, "on hi ha uns paràmetres establerts i se sap quan l'aire està contaminat i quan els governs poden prendre mesures i els veïns denunciar".

El nou model d'ordenança estableix un marc regulador amb multes que poden oscil·lar entre els 750 i els 3.000 euros.

El vector de les olors és un dels que generen més queixes ciutadanes, conjuntament amb els sorolls, les vibracions i els abocaments de residus. Fins ara, però, no hi havia cap regulació específica que protegís els ciutadans i els seus habitatges.


Una ordenança comuna que podran replicar els ajuntaments

L'ordenança comuna que ha impulsat el Servei d'Assistència Jurídica Local de la Diputació de Barcelona estableix dues categories pel que fa als límits d'emissió d'olors, dependent de si es tracta d'una zona urbana residencial o d'habitatges situats en zones rurals.

Amb aquest model de referència, cada ajuntament podrà ajustar-lo a les seves necessitats i incloent-hi les activitats que considerin més oportunes. En la majoria de casos, les queixes ciutadanes van dirigides a activitats industrials, depuradores, gestors de residus o fins i tot activitats comercials, com podrien ser les rostisseries o els tallers de xapa i pintura.

La Diputació oferirà assessorament jurídic als ajuntaments interessats i també els podrà cedir els equips d'olfactòmetres que permeten saber els nivells d'olors que hi ha al territori.


Comprovem a Viladecans com funcionen els olfactòmetres

Aquest municipi del Baix Llobregat és un dels primers que aprovarà aquesta ordenança de regulació de la contaminació odorífera. De fet, ja disposa de personal municipal acreditat per poder utilitzar els olfactòmetres i ja fa mesos que fa controls periòdics.

En el cas de Viladecans, fa anys que els veïns denuncien diverses activitats que generen pudor, però entre totes destaca una fàbrica de xocolata. Un cas curiós, ja que a alguns veïns els agrada l'olor que desprèn aquesta empresa. Sobre olors no hi ha res escrit.

Per mesurar les olors es fan servir olfactòmetres, uns aparells que només pot fer servir personal acreditat. Aquesta màquina disposa d'uns filtres que deixen entrar l'aire en una determinada concentració. La persona que l'utilitza se la situa al nas i detecta, així, quina és la intensitat de l'olor.

 

 

ARXIVAT A:
SalutMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut