Vanatu

S'eleven a 24 els morts pel pas del cicló "Pam" a l'arxipèlag de les Vanuatu, al Pacífic Sud

El cicló ha arrasat pobles sencers i ha causat almenys 24 morts i 3.000 desplaçats

RedaccióActualitzat

El cicló tropical "Pam" ja és un dels pitjors de la història al Pacífic sud després d'arrasar l'arxipèlag de les illes Vanuatu. Almenys 24 persones han mort, però la xifra final de víctimes podria ser molt superior. Més de 3.000 ciutadans han hagut d'abandonar les seves llars, segons dades de les Nacions Unides. Les veïnes illes de Kiribati i Salomó també han resultat afectades.

El temporal, de la màxima categoria, ha passat per Vanuatu amb vents superiors als 300 quilòmetres per hora i ha superat totes les previsions.

El cicló, de categoria cinc, va colpejar el país des del divendres a la nit fins dissabte. Ha provocat inundacions, esllavissades i temporals marítims. La capital de Vanuatu, Port Vila, hauria quedat pràcticament devastada. La comunicació telefònica i per ràdio entre les diferents illes continua encara interrompuda.

Les organitzacions no governamentals qualifiquen el pas del cicló de catàstrofe. Un equip d'avaluació i gestió de desastres de l'ONU ha arribat a Port Vila per coordinar l'assistència humanitària als damnificats, mentre que forces de Nova Caledònia, Austràlia i Nova Zelanda s'han sumat al desplegament sobrevolant les zones afectades. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha expressat el seu temor sobre la dimensió de la catàstrofe. Austràlia ha ofert ajuda a l'arxipèlag.

Vanuatu és un conjunt extens de 83 illes i té prop de 260.000 habitants. El país, un dels més pobres del món, té afectació per desastres com terratrèmols, tsunamis i tempestes.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut