Saviano considera la sentència una intmidació del poder de Meloni (Reuters/Piroschka van de Wouw)

Saviano, condemnat a pagar 1.000 euros per insultar Giorgia Meloni

El periodista i escriptor italià considera "una intimidació del poder" la condemna per dir "bastards" a Meloni i Salvini el 2020 a la televisió

El periodista i escriptor italià Roberto Saviano ha estat condemnat a pagar 1.000 euros per haver insultat la primera ministra italiana d'extrema dreta, Giorgia Meloni, a la qual va criticar per la seva política antimigratòria en un programa de televisió el 2020.

Un tribunal de Roma s'ha decantat per imposar una "pena simbòlica", tenint en compte que la defensa de Meloni reclamava 75.000 euros d'indemnització i la Fiscalia 10.000 pel delicte de difamació i injúries, que podia suposar, a més, fins a 3 anys de presó.

La sentència ha estat rebuda per l'escriptor de "Gomorra" com una intimidació del poder liderat per Meloni, com ha comentat al seu Instagram, no només a ell sinó a tots els que dissenteixin.

"Les mentides sistemàtiques que han dit i segueixen dient, impunes i defensades per la immunitat que intercanvien a través de les seves colles. Em jutgen i em condemnen per intimidar-me i, tanmateix, no soc l'únic objectiu, sinó tots aquells que decideixen prendre una posició radical contra ells."

"No hi ha més honor per a un escriptor que veure les seves pròpies paraules portades davant un tribunal", va dir Saviano a la sortida del tribunal.

"Bastards, com podeu?", va dir criticant Meloni i Salvini i la seva política antimigrants, a la televisió el 2020 (Europa Press)

Un nadó mort al mar

"Sou uns bastards. Com podeu?", va etzibar Saviano a Giorgia Meloni, líder del partit Germans d'Itàlia quan encara no era primera ministra, i a Matteo Salvini, aleshores ministre de l'Interior i cap de la lliga antiimmigració que impedia l'entrada dels vaixells d'ONG de rescat als ports italians.

En un programa de televisió del desembre del 2020, Saviano va assenyalar amb el dit Meloni i Salvini, després de veure les imatges d'un rescat al mar en què va morir un nadó de Guinea de sis mesos. El vídeo va ser difós per Open Arms, que havia rescatat 111 immigrants que no van poder rebre atenció mèdica, bloquejats pel govern italià.

Meloni havia declarat que els vaixells de les ONG humanitàries que ajuden els migrants "haurien de ser enfonsats", quan els migrants salvats només representen el 5% del total que arriba a Itàlia.

Giorgia Meloni, primera ministra italiana d'extrema dreta, va acusar d'"odi en sèrie" Saviano (EFE/Massimo Percossi)

Recurs i reaccions

L'advocat de l'autor, Antonio Nobile, ha anunciat que recorreran la sentència, tot i que va afegir que no haurà de pagar la multa perquè forma part d'una condemna suspesa que no figurarà als antecedents penals.

La defensa de l'escriptor havia demanat l'absolució "perquè el fet no constitueix delicte" sinó que s'empara en la llibertat d'expressió.

Els advocats de Meloni reclamaven danys i perjudicis a Saviano perquè havia "utilitzat un llenguatge excessiu, vulgar i agressiu".

Saviano ha comptat amb el suport públic d'associacions pels drets humans i la llibertat d'expressió com Reporters Sense Fronteres o l'associació d'escriptors Pen Internacional, que consideren el judici i la sentència un atac a la llibertat d'expressió, que representa un "avís perillós a tots els escriptors i periodistes, un missatge que invita a mesurar les mateixes paraules davant del risc de caure en llargues batalles jurídiques, dificultats financeres, patiment psicològic i fins i tot presó", com ha denunciat en un comunicat la també periodista i portaveu de Saviano, Sabrina Tucci.

Itàlia ocupa el lloc 41 en el rànquing mundial de llibertat de premsa del 2023 publicat per Reporters sense Fronteres.

Demandes pendents amb la dreta

Meloni va demandar Saviano, acusant-lo d'"odi en sèrie", i es va negar a retirar la demanda a instància del Pen Internacional, dient que els jutges podrien decidir "imparcialment" fins i tot en un cas que involucrés el primer ministre.

Roberto Saviano, de 44 anys, ha viscut sota protecció policial les 24 hores des de l'èxit del seu llibre "Gomorra" del 2006, una exposició sobre la màfia de Nàpols que es va adaptar a una pel·lícula i una sèrie de televisió, i té un llarg historial d'enfrontaments amb polítics de la dreta.

Està acusat d'un altre cas de difamació presentat per Matteo Salvini, sobre un altre incident ocorregut en la mateixa entrevista de televisió del 2020. Saviano va qualificar Salvini de "ministre de la Mala Vida", expressió que a Itàlia fa referència directa a la màfia. D'altra banda, el maig passat Saviano va guanyar un cas de difamació civil contra el ministre de Cultura Gennaro Sangiuliano, de qui havia dit que "el seu únic mèrit havia estat servir a la dreta", quan era director d'Informatius del segon canal de la televisió pública RAI.

ARXIVAT A:
JudicialLlibertat d'expressió ItàliaGirogia Meloni
Anar al contingut