La portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi (ACN)
La portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi (ACN)
Madrid

Sànchez diu que Artadi té el seu suport i ERC veu amb bons ulls la seva candidatura

Puigdemont convoca els diputats de Junts per Catalunya en una reunió aquest dissabte a Alemanya

RedaccióActualitzat

Des de Soto del Real, el número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, augura per a Elsa Artadi una llarga trajectòria política i assegura que té tot el seu suport. Tot i això, evita pronunciar-se directament sobre una eventual candidatura d'Artadi a la presidència de la Generalitat.

"Elsa Artadi és una dona capacitada a bastament i li auguro un llarg recorregut polític, sigui o no sigui ara aspirant a la presidència. Ella sap que té tot el meu suport."

 

ERC veu amb bons ulls la candidatura d'Elsa Artadi

Esquerra Republicana veu amb bons ulls la candidatura d'Elsa Artadi a la presidència de la Generalitat, segons ha assegurat l'adjunt a la presidència d'Esquerra, Pere Aragonès.

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Aragonès ha insistit que és a Junts per Catalunya a qui correspon proposar un nom per a la investidura, però que si aquest nom és el d'Artadi tindrà l'aval dels republicans:

"Si la proposta és Elsa Artadi, per nosaltres no hi haurà cap problema. Hi ha una bona relació i és una persona amb una gran capacitat de treball i té moltes qualitats."

 

 

D'altra banda, Sànchez es mostra convençut que Carles Puigdemont no malbaratarà els resultats del 21D. En una entrevista per escrit a l'Agència Catalana de Notícies des de Soto del Real, Sànchez diu que unes altres eleccions no aportaran res de nou que ara no es pugui fer.

"Unes noves eleccions no ens aportaran res de nou que ara no disposem ni puguem fer. El mandat del 21D és clar, tenim majoria per implementar-lo i si no ho hem fet fins ara és no perquè no haguem volgut, sinó perquè no ens han deixat. Fins a quatre ocasions els poders de l'estat espanyol ens han impedit fer govern i aixecar el 155. El president Puigdemont ja ho ha expressat en diverses ocasions: volem fer govern i no renunciarem a fer-lo. Per nosaltres no quedarà."

 

 

Sànchez demana a la CUP que surti de la "zona de comoditat" i arrisqui per la República.

"A la CUP els diria que surtin de la seva zona de comoditat, que baixin a l'arena política i que s'arrisquin com nosaltres per guanyar democràticament la República. En qualsevol cas respectaré la seva decisió a la propera sessió d'investidura. No puc deixar de pensar, però, en l'oportunitat perduda en no haver investit president Jordi Turull 24 hores abans que Llarena decretés la seva presó incondicional."

 

 

A Llarena, li demana que respecti els drets polítics i el resultat de les eleccions del 21 de desembre:

"Davant Llarena només hi ha una estratègia, exigir-li que respecti els meus drets polítics i que deixi d'interferir en les decisions del Parlament. Que no segueixi retorçant els resultats de les urnes del 21D passat, que assumeixi la separació de poders, que no imposi els seus patiments i pors a la voluntat dels electors expressada el 21D."

El número 2 de JxCat reitera que no pensa renunciar a l'acta de diputat i avisa el Tribunal Suprem que si vol continuar impedint que exerceixi els seus drets ho farà "violentant la resolució de les Nacions Unides".

"La missió actual (del Suprem) és literalment decapitar els qui ells consideren responsables del gran moviment ciutadà que va ser realitat l'1 d'octubre, pensant que així acaben amb els que ells defineixen com 'el desafiament sobiranista'. Demostren una gran ignorància de la realitat catalana. Però tenen poder, ens faran mal personalment -ja l'estan fent-, però un cop hagin eliminat els qui ara estem a la presó o a l'exili s'adonaran que el problema polític segueix on era, amb nous lideratges i pendent de la solució política que ara no s'ha trobat per incompareixença de l'Estat. Només un referèndum acordat acabarà amb el conflicte que avui ocupa els poders judicials espanyols i més preocupa la resta de poders de l'Estat."

 

 

Sànchez opina també que l'independentisme ha d'assumir com a "risc" que hi pugui haver més dirigents empresonats, però no com a "inevitable".

"Ho ha d'assumir com a risc, no com a inevitable. A la presó no s'hi guanya res i l'Estat ja té, potser, part del que volia. No veig nous empresonaments. Ja ens tenen a nosaltres. Però en tot cas no podem deixar d'exercir el dret a manifestació, expressió i associació sense trair en essència els valors de la llibertat i els principis democràtics. No hem de regalar la nostra llibertat als qui ens volen sotmesos."

El líder independentista lamenta que el Suprem no l'hagi deixat assistir a la investidura, quan a un pres d'ETA se li va concedir el permís:

"Que un magistrat del Suprem vegi més risc en l'ús que jo podia fer de la paraula en la sessió d'investidura que de l'arsenal d'armes pel qual va ser condemnat el membre d'ETA és tota una declaració d'intencions. L'Estat se sent més feble amb la demanda democràtica d'autodeterminació que viu Catalunya que amb la mateixa demanda exercida des de la violència que representava ETA."

Sànchez acusa Llarena de cometre greus errors i per la seva càrrega ideològica, i parla sobre les seves compareixences davant del jutge:

"Ni a la declaració davant el jutge el gener passat ens vam agenollar ni ara vàrem anar a l'enfrontament. La diferència és que durant aquest temps el jutge ha comès greus errors i ha posat per escrit raonaments sorprenents per la seva debilitat jurídica i per la forta càrrega ideològica, política i subjectiva. La meva línia de defensa i argumental és exactament la mateixa: la violència és inexistent, no hi ha cap acord entre el govern i les entitats per fer un cop d'estat, tota la meva actuació i de l'ANC era pública i notòria i mai la fiscalia ni cap tribunal em va requerir a no actuar -cosa que demostra que no era delicte el que fèiem."

 

 

Puigdemont convoca els diputats de JxCat dissabte a Alemanya

Carles Puigdemont ha convocat els diputats de Junts per Catalunya en una reunió aquest dissabte a Alemanya. El grup es reunirà a Berlín just després del ple al Parlament, que començarà aquest dijous i s'acabarà divendres.
 
S'espera que Puigdemont indiqui els pròxims passos que s'hauran de seguir. Tal com Junts per Catalunya ha reiterat en diverses ocasions, no compten a prendre cap acord ni tancar cap pacte sense haver-se reunit primer amb el president cessat.

Sobre la taula hi ha tres possibles escenaris: proposar un nou candidat a la investidura, insistir en les candidatures ja proposades anteriorment -les de Puigdemont, Sànchez i Turull- o forçar unes noves eleccions, després que l'Estat hagi vetat els tres candidats de Junts per Catalunya.

Precisament al ple d'aquesta setmana està previst debatre i votar la reforma de la llei de presidència que ha impulsat Junts per Catalunya per poder investir Puigdemont a distància. Aquesta proposta es manté tot i el revés del Consell de Garanties Estatutàries i l'advertència del Tribunal Constitucional, que la setmana passada va suspendre la candidatura de Puigdemont.

Aquest dimecres s'acaba el termini perquè els grups parlamentaris presentin esmenes a la reforma de Junts per Catalunya.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut