El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, en l'acte a Sevilla aquest dissabte
El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, en l'acte a Sevilla aquest dissabte

Sánchez promet treballar per la investidura i per "4 anys més de convivència i concòrdia"

El president espanyol en funcions evita parlar del referèndum com a condició a la investidura, mentre que García-Page defensa que el Constitucional suspengui els efectes d'una hipotètica amnistia

Actualitzat

El president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat referir-se aquest dissabte a l'amnistia i a la resolució aprovada per ERC i Junts al Parlament per condicionar la investidura de Sánchez a treballar per un referèndum. Tot i això, ha manifestat que els socialistes "treballaran per una investidura real, per un govern progressista amb quatre anys més d'avenços socials i drets; per 4 anys més de convivència i de concòrdia".

També ha assegurat que, avui en dia, hi ha "més convivència i concòrdia" que amb els anteriors governs del PP "gràcies al diàleg" afavorit per l'executiu del PSOE i Podem.

"Es trenca la constitució?", s'ha preguntat Sánchez. "Nosaltres complim la Constitució cada dia de l'any" i ha acusat el PP de no fer-ho, "segrestant un poder judicial que consideren que és seu". "Fixeu-vos si és gran la Constitució espanyola que hi cabem tots i totes, també els que incompleixen com el Partit Popular", hi ha afegit.

Ho ha dit en un acte de partit a La Rinconada, a Sevilla. Ha estat la seva primera intervenció després de la investidura fallida del popular Alberto Núñez Feijóo.

Sánchez ha manifestat que té "més ganes que mai, més força que mai i més arguments que mai" per tornar a assumir la presidència del govern espanyol.

Pedro Sánchez aquest dissabte a Sevilla
Pedro Sánchez aquest dissabte a Sevilla(Rocío Ruz / Europa Press)

García-Page alerta Sánchez que el TC hauria de suspendre els efectes de l'amnistia

Per la seva part, el president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, ha llançat un advertiment a Pedro Sánchez. Ha afirmat que, en cas que s'aprovés una amnistia al Congrés "ho hauria d'analitzar el Tribunal Constitucional", que "hauria de suspendre el que s'aprovés abans que entrés en vigor" per analitzar-ho. En aquest sentit, ha argumentat:

"Les conseqüències de veure Puigdemont entrant i, fins i tot, presentant-se a unes eleccions, i que després pogués venir una sentència del Constitucional en contra (de l'amnistia) serien incommesurables".

El baró socialista ha assegurat que veu possible "qualsevol tipus d'escenari", ja sigui una investidura de Sánchez o una repetició electoral. I ha dit que Sánchez es resistirà "tot el que pugui" que els partits independentistes l'obliguin a governar amb "una camisa de força".

García-Page ha volgut també mostrar la seva confiança que les posicions centrals del PSOE "seguiran sent la defensa de la Constitució i la igualtat" tot i les possibles discussions al voltant dels encausats per procés.


Junqueras: "L'amnistia és imprescindible"

Des d'Esquerra Republicana, el seu líder, Oriol Junqueras, ha dit que no renunciaran a defensar l'autodeterminació de Catalunya ni l'amnistia. En un acte de partit a Igualada, en què han volgut recordar els 6 anys del referèndum de l'1 d'Octubre, el president d'ERC ha defensat que si avui es pot donar "per descomptada l'amnistia" és perquè abans hi ha hagut els indults i la reforma del codi penal.  

I ha afegit que "l'amnistia no és i no serà un punt final en el procés d'alliberament nacional del nostre país", cap a la independència. Ha defensat que és "imprescindible": "És una condició necessària per poder defensar el dret a l'autodeterminació", al qual ERC no està disposada a renunciar. "L'autodeterminació i la democràcia és l'únic camí que ens plantegem", ha subratllat.


Puigdemont crida a no oblidar el referèndum de l'1 d'Octubre

En la vigília del sisè aniversari de l'1 d'Octubre, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha penjat un vídeo a Twitter en què assegura que no oblidaran el referèndum d'independència que es va fer el 2017, malgrat que "n'hi ha que ho voldrien".

 

Illa demana a ERC i Junts que estiguin "a l'altura"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, també s'ha referit a la investidura de Pedro Sánchez aquest dissabte en el Consell Nacional del partit. Illa ha assegurat que ara és el moment de Pedro Sánchez i ha demanat a Esquerra i Junts que estiguin a l'altura. També els ha convidat a fer política útil i a tocar de peus a terra, i ha dit que és important que hi hagi "diàleg" entre els catalans.

"Demanem que escoltin el que va dir la ciutadania de Catalunya. Els ciutadans van votar clarament no a un govern de PP i Vox i sí a un govern progressista. Cal saber estar a l'altura de les circumstàncies en un moment transcendent per Espanya i per Catalunya on ens juguem moltes coses. "

I és que tant Salvador Illa com els Comuns s'han mostrat molestos en veure que Junts i Esquerra, que fins ara anaven cadascú pel seu compte, s'aliaven per vincular no només l'amnistia, sinó també el referèndum, a les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez.

Asens: "Posar el referèndum dins la negociació de la investidura és un error"

L'exdiputat dels comuns i principal negociador de Sumar, Jaume Asens, considera "un error" haver posat el referèndum dins les condicions per a la investidura de Pedro Sánchez, perquè pot "fer descarrilar" la negociació, una negociació que "reclama paciència, prudència i no precipitar-se.

"Les resolucions d'ahir al Parlament crec que són fruit de les presses de l'últim minut i del nerviosisme", ha assenyalat Asens en una entrevista a Rac1 en què ha afegit que recorden "altres èpoques":

"Les resolucions simbòliques són ecos d'una altra època i una lògica hiperbòlica que no ajuda, genera falses expectatives i frustració."


Junts i ERC: treballar pel referèndum com a condició per a la investidura

Tot plegat, després que aquest divendres ERC i Junts van tensar una mica més la corda per a la investidura de Pedro Sánchez, amb l'aprovació al Parlament de les propostes de resolució a favor de l'amnistia i perquè abordar les condicions per a un referèndum sigui una condició de cara a les negociacions d'investidura al Congrés dels Diputats.

Les dues propostes, acordades dijous a última hora just abans que tanqués el registre, van tirar endavant amb el rebuig del PSC i amb suports diferents. I la sensació als passadissos del Parlament era que es complicava una mica més el camí per a un acord entre independentistes i socialistes, que permeti que Pedro Sánchez continuï a La Moncloa.

 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut