El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte a La Moncloa (EFE)
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte a La Moncloa (EFE)
Madrid

Sánchez anuncia una desescalada institucional de l'estat d'alarma

El president del govern espanyol assegura que l'estat d'alarma "no és un instrument polític sinó una necessitat" i que el seu abast podria variar "segons com avanci la situació"

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez obre la porta a desescalar institucionalment els nivells d'estat d'alarma segons com evolucioni la pandèmia i remeti l'afectació de l'emergència sanitària pel coronavirus.

En una roda de premsa al palau de La Moncloa, el cap de l'executiu espanyol ha dit que "l'estat d'alarma no és un instrument polític, és una necessitat", però ha assegurat que pot variar el seu abast "segons com avanci la situació":

"L'estat d'alarma no té perquè revestir el mateix abast segons com avanci la situació. En qualsevol cas, el desafiament del coronavirus continua vigent i s'han d'afrontar les altres dues crisis provocades pel coronavirus: la social i l'econòmica."

"L'estat d'alarma ha garantit la sanitat pública. És un instrument eficaç, l'únic constitucional per limitar la mobilitat i la reunió."

Sánchez ha apel·lat a la unitat de partits polítics, comunitats autònomes i agents socials per arribar a pactes en tots els nivells per "aconseguir aquesta reconstrucció social d'Espanya" després de la crisi del coronavirus.

"Mai hem volgut polititzar aquesta emergència sanitària. Tenim un enemic comú i la nostra prioritat és salvar vides."


Dol oficial per les víctimes quan tothom estigui a la fase 1

El president espanyol ha assenyalat que, quan la majoria de territoris hagin entrat ja en la fase 1 de la desescalada, el Consell de Ministres decretarà diversos dies de dol oficial per totes les víctimes de la Covid-19. Sánchez ha dit que serà "un gran acte d'homenatge en record de totes les víctimes" i ha especificat que estarà presidit pel cap de l'Estat, Felip VI.

Ha demanat extremar la prudència al 51% de la població que aquest dilluns entra a la fase 1 de la desescalada i ha remarcat la necessitat que cada individu "segueixi al peu de la lletra" les normatives vigents al seu territori per "reconquerir al virus el 99% de l'espai que ens ha robat".

"El virus no ha desaparegut, està a l'aguait", ha dit Sánchez, que també ha defensat que, en les primeres fases de la desescalada, "la restricció de la mobilitat interprovincial és fonamental".

Als territoris que no han avançat i continuen en fase 0, Sánchez ha volgut reconèixer "l'enorme esforç" que han fet ciutadans i autoritats. I ha dit que aquests territoris són els que han patit un impacte més dur de la pandèmia i "necessiten una mica més de temps" per posar a punt el seu sistema de salut.

Més d'1.600.000 testos PCR

Pedro Sánchez ha insistit a defensar que la sanitat espanyola és una de les que més testos PCR ha realitzat a nivell mundial. Concretament, ha dit Sánchez, ja s'han fet 1.625.211 tests de la Covid-19.

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezCoronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut