Les capçaleres més importants d'Occident no podran treballar in situ des de Rússia
Les capçaleres més importants d'Occident no podran treballar in situ des de Rússia (iStock)

Rússia veta l'emissió i l'accés via internet a 81 mitjans europeus des del seu territori

L'Agència EFE, El País, El Mundo i RTVE, entre els mitjans afectats per la mesura adoptada des del Ministeri d'Exteriors

Rússia ha anunciat aquest dimarts que prohibeix l'emissió i l'accés a més de 80 mitjans de comunicació europeus des del seu territori, inclosos quatre d'espanyols: l'agència de notícies EFE, els diaris El País i El Mundo, i RTVE.

La mesura és la resposta a les restriccions que va adoptar la Unió Europea el 17 de maig passat contra tres mitjans russos (l'Agència RIA Nóvosti i els diaris Izvéstia i Rossiyskaya Gazeta).

Els 27 van suspendre els mitjans argumentant que "estan sota el control permanent, directe o indirecte, dels dirigents de Rússia i han estat essencials i decisius per impulsar i donar suport a la guerra contra Ucraïna".

Una suspensió que se suma a la del 2022 de l'agència de notícies Sputnik i a la cadena de televisió Russia Today pel seu paper en la difusió de propaganda russa sobre la guerra. 

Rússia assegura, en un comunicat, que les restriccions s'han adoptat contra mitjans que "difonen sistemàticament informació no fidedigna sobre l'operació militar especial", que és com qualifica Rússia la guerra contra Ucraïna que va començar el febrer del 2022.

El president rus, Vladímir Putin, durant una reunió a Moscou
El president rus, Vladímir Putin, durant una reunió a Moscou (Reuters)

Estaven advertits, diu Rússia

Segons el Ministeri d'Exteriors rus, ja havien advertit en reiterades ocasions que "l'assetjament políticament motivat" als periodistes russos i la prohibició "infundada" dels mitjans russos en territori de la UE "no quedaria sense resposta".

Moscou acusa Brussel·les d'optar pel camí de "l'escalada", cosa que l'ha obligat, diu, a adoptar "mesures simètriques i proporcionades".

Des de l'inici de la guerra, Rússia ha restringit l'accés dels periodistes estrangers a les activitats organitzades per Moscou, i en alguns casos no va prolongar el visat de treball a alguns corresponsals occidentals.

La llista de la vuitantena de mitjans afectats, de 25 països diferents, l'ha publicat el Ministeri d'Exteriors rus a la seva pàgina web. A banda dels espanyols hi figuren el diari alemany Die Zeit i la revista Der Spiegel; els italians La StampaLa Repubblica, i els francesos Le MondeLibération.

També hi figuren canals de televisió com la italiana RAI i els canals francesos LC1 i Arte, així com diverses agències de notícies.

ARXIVAT A:
InternetRússia
Anar al contingut