Rússia expulsa sis diplomàtics britànics i els acusa d'espiar i fer activitats subversives

L'expulsió s'emmarca en una nova escalada de tensió entre els dos països davant la possibilitat que Londres autoritzi Ucraïna a atacar territori rus amb míssils britànics

Rússia ha expulsat sis diplomàtics britànics a qui acusa d'haver espiat i de fer sabotatge contra Moscou. Des del Kremlin asseguren que tenen documents que demostren aquest espionatge i un membre de l'FSB --el successor del KGB-- assegura que els seus agents estaven "cansats" de perseguir els diplomàtics anglesos per Moscou mentre es dedicaven a "activitats subversives" i a fer "l'espionatge britànic clàssic".

Segons l'FSB, tenen material que demostra que el Foreign Office, el Ministeri d'Exteriors britànic, estaria implicat en el que descriu com "l'escalada de la situació politicomilitar en l'àmbit internacional". 

Tot i que l'anunci de l'expulsió s'ha fet ara, els sis diplomàtics van ser obligats a abandonar Moscou a l'agost. Però el govern rus ha aprofitat el moment de tensió actual entre la Gran Bretanya i Rússia després que Londres s'hagi obert a permetre que Ucraïna faci servir míssils britànics per atacar territori rus per fer l'anunci.

Des de Londres no es dona veracitat a la denúncia de Moscou i asseguren que la història dels diplomàtics espies és "infundada i ridícula". 

Rússia amenaça amb noves expulsions si detecta activitat espia entre els membres de la delegació diplomàtica britànica (Reuters/ Evgenia Novozhenina)

Però Rússia assegura que pateixen "nombroses accions hostils" de Londres i amenaça que si es detecten actes similars per part d'altres membres de la missió diplomàtica britànica continuaran les expulsions. 

Els dos països tenen un llarg historial d'enfrontaments que s'han accentuat ara amb la guerra a Ucraïna. Els britànics, per exemple, tenen encara ben gravat el nom d'Aleksandr Litvinenko, l'exespia rus enverinat en sol britànic el 2006. 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut