Rovira: "És un preacord difícil de pair, però ERC fa la digestió ràpida dels nous contextos"

La secretària general d'ERC ha qüestionat quin sentit tindria políticament un eventual retorn de Puigdemont durant el ple d'investidura i creu que "no s'ha de deixar detenir"

RedaccióActualitzat

La vigília de la consulta telemàtica de les bases d'Esquerra Republicana i en ple debat intern per avalar el preacord d'investidura o no, Marta Rovira reconeix que el preacord amb els socialistes és "difícil de pair" per la militància del partit. Ha afegit, però, que "ERC sempre va molt de pressa a fer la digestió".

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", la secretària general d'ERC ha ratificat la seva intenció de votar-hi a favor, però amb un avís clar als socialistes. Ha volgut deixar clar que "Esquerra és la millor garantia" i que "té la posició de força per fer complir l'acord":

"El grup parlamentari de Madrid deixarà de donar suport a Perdo Sánchez si no compleix els acords i el del Parlament farà una oposició dura i radical a Salvador Illa perquè els compleixi. Si no ho fa, deixarà de donar-li suport."

Precisament, el compliment del preacord és el gran dubte dels més de 8.700 militants del partit. Tant l'executiva com les bases han transmès que és un bon acord, però que es malfien de la paraula del PSC, ha explicat Rovira.

Com a garantia que l'acord, diu, es complirà, ha posat d'exemple l'èxit de la llei d'amnistia o la modificació del Codi Penal.
 

"Estem guanyant sobirania"

En aquest sentit, la secretària general d'ERC ha tret pit de l'acord. Ha celebrat que el nou finançament pactat suposarà un canvi de molta profunditat per a Catalunya, diu, i n'explica el motiu: "Aconseguim la sobirania fiscal i fem un pas cap al concert econòmic, una demanda històrica."

"Cal guanyar sobirania fiscal per progressar socialment, perquè la clau de la caixa és fonamental si volem continuar caminant cap a la república catalana."

Rovira espera que, si les bases aproven el preacord, també obtingui el suport al Congrés dels Diputats. Si no s'aprova aquest nou model de finançament i la modificació de la LOFCA, però, contemplen altres alternatives:

"Tenim un pla B pactat amb el PSOE per aprovar el finançament singular, perquè ens preocupa la llei."

Tanmateix, malgrat la confluència de postures dels últims dies amb les negociacions, des d'Esquerra Republicana descarten rotundament formar part d'un govern de Salvador Illa.
 

"Puigdemont no s'ha de deixar detenir"

Davant l'eventual retorn, la setmana vinent, de Carles Puigdemont a Catalunya en ple debat d'investidura, Marta Rovira ha qüestionat quin sentit polític tindria i considera que seria un error que l'expresident de la Generalitat es deixés detenir:

"En què ha consistit la lluita a l'exili que hem fet plegats perquè reconeguessin la nostra causa? Si hi ha d'haver una detenció, ha de tenir un benefici per al moviment independentista."

Rovira ha expressat que continuarà treballant pel retorn de l'exili de Puigdemont, però que li agradaria que, com ella, ho pogués fer en llibertat.
 

 

ARXIVAT A:
ERCInvestiduraMarta RoviraEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut