La secretaria general d'ERC, Marta Rovira (ACN/Gerard Artigas)

Rovira aposta pel "sí" i demana no deixar-se "condicionar pel dubte" del compliment de l'acord

La secretària general d'ERC defensa que el pacte "suposa un salt endavant importantíssim" en un article al Nació

RedaccióActualitzat

Enmig del debat intern a Esquerra Republicana sobre el preacord per investir Salvador Illa, la secretària general del partit, Marta Rovira, aposta pel "sí" en la pregunta acordada per l'executiva i demana a la militància que no es deixi "condicionar pel dubte de si es complirà l'acord" en la consulta de divendres.

"Què els explicarem als que vinguin després? Que vam tenir la hisenda catalana a les nostres mans i vam decidir dir que no pels dubtes de la seva implementació?", qüestiona. 

Ho fa en un article al Nació, en què defensa que el pacte "suposa un salt endavant importantíssim" per les aspiracions dels republicans i "és plenament coherent" amb els ideals "independentistes i d'esquerres" del partit:

"Els que ens ho hem jugat tot sabem que per fer més passos necessitarem la clau de la caixa. Sabem també que hem de reforçar els pilars de la nostra nació, fonamentalment la llengua, però també l'educació, la cohesió social, l'acció exterior de Catalunya." 


Parla de cruïlla històrica

En el text, Rovira treu pit d'alguns dels elements troncals del preacord. Diu, per exemple, que "garanteix la immersió lingüística en català a l'escola, el "traspàs de Rodalies", a més d'una "energètica pública".

També assegura que permetrà "mantenir el Departament d'Igualtat i Feminismes", o reimpulsar "la regulació dels lloguers de temporada i els habitatges d'ús turístic", a més d'aturar el projecte del Hard Rock. 

La dirigent republicana parla de cruïlla històrica i reconeix que "aquest serà, sens dubte, un dels principals reptes" del partit i fa una crida a "estar a l'altura per determinar el curs del país".

En aquest sentit, aprofita per repassar altres acords a priori difícils en què, segons ella, els republicans han tingut un paper destacat, com ara la llei d'amnistia, el fet que es pugui parlar català al Congrés o la gestió de l'ingrés mínim vital.


Un "sí" mentre Junqueras no es mulla

L'article de Rovira arriba després que Oriol Junqueras --a través d'un tuit-- hagi demanat als socialistes que compleixin. És el primer cop que l'expresident d'ERC es pronuncia sobre el preacord.

A diferència de Rovira o del diputat al Congrés Gabriel Rufian, que ha dit que votarà "sí", o Pilar Vallugera, que ha anunciat el "no", Junqueras no acaba de mullar-se i no fa públic si es decanta pel "sí" o pel "no".

Expressa respecte per l'equip negociador, però alerta que caldrà retirar el suport al PSC si no compleix:


Degoteig de reaccions a favor i en contra

Tot plegat, en un context en què, en les últimes hores, hi ha hagut un degoteig d'articles, manifestos i tuits a favor i en contra.

Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona, és més explícit: anuncia el sí i titlla l'acord d'històric. Ben al contrari, Alfred Bosch, amb un "no" ben assertiu, diu l'exconseller en un article al Món.

En canvi, més d'una vintena d'alcaldes d'Esquerra, entre ells el de Manresa o la de Sitges, han signat un manifest en què s'hi mostren a favor i consideren que és un avenç nacional i social molt important.

Una imatge d'arxiu d'Alfred Bosch (ACN)

La incògnita del parer de la militància

La reacció més visceral dels militants veterans del partit i fins i tot la dels més joves podria fer pensar que el "no" pot guanyar la consulta de divendres. A les assemblees de Barcelona i les del Maresme i Barcelonès Nord és on s'hi han expressat més veus contràries.

Ara bé, en les últimes hores, alguns reconeixen que l'esforç de la direcció fent campanya pel territori podria decantar la balança o, si més no, igualar-la. És el cas de les territorials de l'Anoia, el Penedès i el Garraf o la Catalunya Central, on s'han plantejat dubtes.

En general, es reconeix que l'acord és molt bo, però s'expressa desconfiança en el PSC

ARXIVAT A:
ERCInvestiduraMarta RoviraSalvador Illa
Anar al contingut