Marta Rovira i Oriol Junqueras, en una imatge de l'estiu de 2021, es miren amb les mans agafades
Marta Rovira i Oriol Junqueras, en una imatge de l'estiu de 2021 a Ginebra (ACN / Natàlia Segura)

Reunions paral·leles a l'executiva, el nou capítol de la crisi interna d'ERC

L'estratègia del partit es decidia en trobades liderades per Rovira on Junqueras no hi era, però els entorns dels dos líders difereixen en l'explicació de per què passava això

Redacció / ACNActualitzat

Nou capítol en la crisi interna d'Esquerra Republicana. Segons publiquen RAC1, l'ACN i Ràdio 4, Marta Rovira feia reunions setmanals per decidir l'estratègia del partit al marge d'Oriol Junqueras.

Fonts de la direcció actual --en mans de Rovira, que ha assumit la presidència temporalment-- expliquen a TV3 que Junqueras estava al cas de les reunions i li atribueixen decisions preses al marge de la direcció, com el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona o l'intent d'entrar al govern de la capital catalana.

Des de l'entorn de Junqueras, en canvi, afirmen que mai se'l va convidar a les reunions i que totes les grans decisions --inclosos els pactes a les diputacions-- passaven per Rovira, que era qui controlava l'executiva.


La creació d'una estructura de coordinació reduïda el 2015

Quan Junqueras va entrar a Palau com a vicepresident i conseller d'Economia, el 2015, el partit va crear una estructura reduïda per coordinar l'estratègia d'ERC, segons les informacions aparegudes en els citats mitjans.

En formaven part només tres persones: Jordi Bacardit, aleshores mà dreta de Rovira; Bernat Aubia, cap de l'empresa Relevance (vinculada a les contracampanyes del partit); i Sergi Sabrià, també proper a Rovira i Aragonès, i que va ser portaveu i president del grup parlamentari, cap de l'oficina del president de la Generalitat, i viceconseller fins a la setmana passada.

Aquest grup reduït ha anat creixent i canviant-ne els participants, sobretot a partir de la repressió, amb l'entrada de Junqueras a la presó (2017), i l'exili de Rovira (2018). És des d'aquest moment que el grup estratègic creix i pren més importància. 

S'hi han anat incorporant dirigents del partit, del grup parlamentari i de fora de la direcció --alguns dels quals no eren ni militants d'ERC. I es mantenia el contacte amb Junqueras, empresonat a Madrid i després a Lledoners.

Fonts properes a Rovira afirmen que Junqueras n'estava al corrent, de les reunions paral·leles (ACN/Bernat Vilaró)

Junqueras no hi participava, però hi ha xoc de versions

El grup ha continuat reunint-se un cop Junqueras va ser indultat, el juny del 2021. Però l'expresident mai va arribar a connectar-se a aquestes reunions, que es feien els divendres i que últimament ja no eren tan periòdiques, com apunta la informació apareguda als citats mitjans. La secretària general havia assumit el funcionament intern d'ERC, i per això des del seu entorn atribueixen deixadesa de funcions a Junqueras.

Les fonts properes a Rovira afirmen que no és que amaguessin al president del partit l'existència d'aquestes reunions, sinó que el mateix Junqueras no tenia interès a formar part dels òrgans on es decidia l'estratègia del seu partit. A més, assenyalen que, encara com a president d'ERC, Junqueras es reunia amb la militància arreu del territori criticant Aragonès i el seu executiu. 

L'entorn de Rovira explica que el nucli de Junqueras sí que ha participat de les reunions dels divendres, amb dirigents del seu espai de confiança, que parlaven amb ell i li feien arribar tota la informació necessària, sempre segons els mitjans citats.

Però les fonts properes a Junqueras, com l'actual secretari d'Organització, Pau Morales, nega que tinguessin constància d'aquestes reunions, que qualifiquen d'una estratègia per aïllar l'expresident. Lamenten que, d'aquesta manera, s'hagi intentat controlar ERC des de Ginebra.

Diversos membres actuals de l'executiva i la permanent confirmen que no sabien res d'aquestes reunions i que, alhora, Junqueras tampoc n'estava al corrent. A més, ressalten que l'expresident no ha pogut formar part de les grans decisions ni del partit ni del govern d'Aragonès, i que per això l'ara expresident ha de poder tornar-se a presentar al càrrec, al Congrés Nacional del 30 de novembre. 

 

 
ARXIVAT A:
ERCOriol JunquerasMarta Rovira
Anar al contingut