Catalunya Migdia

Ressusciten antibiòtics extrets de restes d'animals extingits, com mamuts i megalodons

A través de la intel·ligència artificial, un grup d'investigadors de la Universitat de Pensilvània han trobat 12.000 molècules en organismes extingits que podrien servir com a nous antibiòtics

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

En un futur no molt llunyà potser podrem dir que el medicament que ens ha receptat el metge té origen en els mamuts, desapareguts fa milers d'anys. Una nova eina d'intel·ligència artificial ha descobert antibiòtics en animals extingits com els mamuts que ara mencionàvem, però també en megalodons o lèmurs gegants, entre molts altres. La recerca s'ha publicat aquest dimarts a Nature Biomedical Engineering.

Aquesta nova eina d'IA es diu APEX i l'ha desenvolupat el laboratori de biotecnologia de l'investigador César de la Fuente, de la Universitat de Pensilvània, als Estats Units.

Aquest grup de recerca ja havia trobat molècules antibiòtiques en restes d'humans antics com els neandertals i els denissovans, i van crear el nou algoritme per poder estudiar tots els organismes extingits, com ha explicat a Catalunya Ràdio César de la Fuente, responsable de la recerca:

"Vam assumir el repte d'explorar tots els organismes extingits, cosa que hem anomenat extintoma, però com que són centenars d'organismes hem hagut de desenvolupar una nova IA per fer-ho."


Analitzar tot l'extintoma en 12 hores

La nova IA, segons De la Fuente, "és superior a qualsevol altra desenvolupada fins ara" i ha permès fer un salt de gegant en la recerca de nous antibiòtics.

L'equip de De la Fuente ja havia trobat antibiòtics en humans antics (Eric Sucar, Universitat de Pensilvània)

L'algoritme va estudiar tot el material disponible d'organismes extingits en només dotze hores i va trobar més de 12.000 molècules antibiòtiques que ja han provat al laboratori i en ratolins:

"Són molècules exclusives del passat. No estan presents en el món actual i les hem ressuscitat amb mètodes químics i les hem testat en plaques de cultiu i en models de ratolí."


Embrió de futurs antibiòtics

Algunes d'aquestes molècules, com les que provenen del mamut o del lèmur gegant, ja s'han convertit en candidats preclínics de futurs antibiòtics perquè han demostrat una activitat antimicrobiana comparable a la de l'antibiòtic estàndard Polimixina-B.

Aquestes molècules les han anomenades en funció de l'organisme extingit del qual procedeixen. Així, "la neandertalina deriva de material neandertal, la mamutina dels mamuts, la megalocerina, dels megalodons...", explica De la Fuente.

Han trobat 12.000 molècules que podrien ser futurs antibiòtics (Universitat de Pensilvània)

El següent pas serà continuar els estudis per arribar a testar en humans aquests nous antibiòtics procedents d'un món extingit. I l'objectiu final és que en el futur puguin servir per lluitar contra la resistència als antimicrobians, un dels principals reptes de salut en aquests moments.

 

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologiaRecerca científicaIntel·ligència artificialEleccions Estats Units
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut