Renovació del poder judicial: com queda el calendari fins a completar el CGPJ

Els vint vocals de l'òrgan de govern dels jutges tindran l'aprovació formal de les Corts d'aquí a un mes i proposaran un nou sistema d'elecció de la cúpula judicial a Espanya

Eva PelegríActualitzat

El Congrés ha habilitat el mes de juliol per aprovar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, pactada entre el PSOE i el PP, després de cinc anys i mig de bloqueig. Es tramitarà, per via d'urgència i de forma simultània, la Llei Orgànica del Poder Judicial i el vistiplau a la llista amb els 20 nous vocals.

Dimarts arribarà a la mesa del Congrés, el pas previ perquè s'iniciï la tramitació. Això passarà dijous, en el ple de presa en consideració. Les esmenes a la totalitat que es presentin es debatran l'11. El ple per donar el vistiplau a la renovació, amb les possibles esmenes parcials que s'hagin incorporat, serà el 23. Després s'enviarà al Senat, on s'aprovarà definitivament el 31 de juliol. Precisament, en els plens del 23 al Congrés i del 31 al Senat és quan es donarà llum verda als nous vocals.

Dels 20 vocals, la meitat es refrendaran a la cambra baixa i la resta, a la cambra alta, com es va fer l'última vegada, el novembre del 2013, amb Alberto Ruiz Gallardón com a ministre de Justícia.


Desconfiança dels socis parlamentaris

Tant Sumar com els socis parlamentaris mostren les seves reticències.

Després que es va fer públic pacte, el republicà Gabriel Rufián lamentava que s'hagi tancat l'acord sense tenir-los en compte: "Que només comptin amb el PP per segons quines coses, amb els que anomenen la màquina del fang, ho veiem contradictori. Potser que primer truquin al PP com han fet amb el Poder Judicial".

També ha mostrat el seu malestar el portaveu de Sumar, Íñigo Errejón, que alertava que el seu suport no està garantit: "No ens va agradar assabentar-nos-en quan ja s'havia registrat la proposició de llei, no ens agrada que ens donin els textos tancats", ha afirmat.

Però el fet és que PSOE i el PP no necessiten ningú més per obtenir la majoria de tres cinquenes parts necessària perquè la renovació tiri endavant.

Un sistema nou per elegir els vocals

Un cop superat el tràmit parlamentari, els nous membres prendran possessió i en la seva primera reunió elegiran el nou president de l'òrgan de govern dels jutges, que serà també el president del Suprem.

El nou òrgan tindrà sis mesos per proposar un nou sistema d'elecció dels vocals. I aquí és on s'agafa el PP per justificar que han aconseguit imposar el seu "que els jutges escullin els jutges".

Una interpretació ben diferent és la que fan els socialistes, que defensen el model actual i recorden que l'última paraula la tenen les corts.

Façana del Tribunal Suprem
El president del CGPJ també presidirà el Tribunal Suprem (Europa Press/Carlos Luján)

La proposta que surti del nou CGPJ es remetrà al govern espanyol, al Congrés i al Senat i "no és vinculant", puntualitza el ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños, mentre el negociador del PP, Esteban González Pons, insisteix: "Jutges que es trien entre ells, està molt clar".  Però, en privat, els populars assumeixen que la seva línia vermella s'ha difuminat.

Un cop iniciïn el seu mandat, els nous vocals hauran de fer front a una gran quantitat de nomenaments. Hi ha un centenar de vacants que no s'han pogut cobrir per la paralització del Poder Judicial. D'aquestes, una trentena són de magistrats del Tribunal Suprem.

Treballar en aquest nou sistema d'elecció del Poder Judicial i tornar a posar en marxa un sistema judicial a mig gas per culpa del bloqueig en la seva renovació seran els primers reptes del nou òrgan rector dels jutges compost per 12 membres escollits entre jutges i magistrats i 8 juristes de reconegut prestigi.

 

ARXIVAT A:
JudicialCGPJ
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut