Sant Joan Despí

Reguant reclama "audàcia" al govern per aprovar uns pressupostos "de ruptura"

La diputada de la CUP proposa que els pressupostos "mostrin canvis" i que siguin d'"inflexió", però si no hi ha acord, no donaran per acabada la legislatura

RedaccióActualitzat

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha reclamat al govern que sigui "valent" en l'elaboració dels pressupostos i hi inclogui, com a ingressos previstos, els impostos aprovats pel Parlament i que el Tribunal Constitucional ha anat anul·lant. El dia després que la CUP presentés el seu programa econòmic de cara a la negociació dels pressupostos, Reguant, entrevistada a "Els matins" de TV3 ha afirmat que no es tracta tant de "desobeir el TC", sinó d'"obediència a allò aprovat pel Parlament":

"Entenem que són pressupostos d'inflexió, que han de mostrar canvis i que ens han de portar a la ruptura, a la república, a la desconnexió, diguem-li com vulguem. Tots ens hem de poder posar d'acord en això."

De tota manera, Reguant ha afirmat que si finalment no hi ha acord amb Junts pel Sí al Parlament i s'han d'acabar prorrogant els pressupostos, per la CUP no significarà la fi de la legislatura:

"Nosaltres no contribuirem a uns pressupostos autonomistes, intervinguts per l'Estat i per la troica, aquí no ens hi trobaran. Però això no vol dir que el procés constituent i la construcció de la república no puguin continuar, i entenem que la legislatura ha de continuar."

Pujar l'IRPF de les rendes altes

La diputada ha assegurat que la intenció de la CUP és, en la tramitació parlamentària, proposar la pujada de l'IRPF de les rendes altes. Segons Reguant, és "irrenunciable" augmentar la redistribució a través d'aquest impost, i que això passa per augmentar-lo per les rendes altes:

"Si mirem les xifres, les rendes altes a Catalunya estan per sota de la mitjana de l'estat espanyol pagant IRPF. En canvi les baixes, estan al màxim, i són les que paguen més. Per tant es perd la idea d'impostos progressius, i cal augmentar les altes, tenim marge per fer-ho, i estudiem baixar les baixes, reequilibrem això."

Auditoria del deute

Reguant també ha insistit molt en la necessitat de fer una "auditoria del deute". Segons la diputada, la seva formació política sospita que part dels 70.000 milions de deute de la Generalitat és "il·legítim" perquè està destinat a pagar despeses que no són justes:

"Ara mateix ens estem endeutant per pagar deute, és a dir, el deute creix perquè el FLA ens paga per pagar deute, és una bola de neu que el que fa és que cada any tinguem és deute. Però quan vam començar, el 2007, per què vam generar aquest deute? Era per pagar serveis públics? Era per construir unes infraestructures que s'han convertit en monstres i que han triplicat el preu original? Hem estat pagant interessos per sobre del preu que pertocaria?"

Eulàlia Reguant s'ha referit a dos exemples que la CUP considera que amaguen part d'aquest deute il·legítim, com són la construcció del canal Segarra Garrigues o els "bons patriòtics" emesos per la Generalitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut