El condemnat, en primer pla a la dreta, durant una sessió del judici a Bilbao
El condemnat, en primer pla a la dreta, durant una sessió del judici a Bilbao
Madrid

Rebaixen 8 anys la pena a un assassí masclista, absolt de lesions psíquiques a les filles

Davant de la decisió del Suprem, l'advocada de la família critica la "falta de perspectiva de gènere dels tribunals" i recorda que a la justícia va denegar a la víctima una ordre de protecció

El Tribunal Suprem ha rebaixat 8 anys la pena imposada a un home que va maltractar i assassinar la seva dona davant de les dues filles que tenien en comú, l'any 2018 a Bilbao.

Els jutges de la Sala del Penal l'han absolt d'un delicte de lesions psíquiques a les nenes, que tenien 2 i 4 anys en el moment dels fets. 

Encara que les menors van rebre tractament psicològic, l'argument és que "no s'ha declarat provat" que fos prescrit per un metge, sinó que es recull "exclusivament" que "les menors van rebre teràpia". Així consta al text que ha tingut com a ponent el magistrat Miguel Colmenero Menéndez de Luarca. 

El Suprem també al·lega que encara que és "molt probable" que les menors presenciessin l'assassinat de la mare, que tenia 25 anys, això "no s'ha declarat provat de forma terminant".

I al mateix temps, argumenten que, tot i que s'ha acreditat el "greu dany de la salut psíquica" de les nenes, no ha quedat "clarament establert" si aquesta pertorbació s'ha degut "a la percepció dels sons procedents de l'agressió mortal o al fet de trobar-se abandonades, soles al domicili, durant més de 7 hores". 
 

Atac mortal mentre dormia i abandó de les nenes

Segons consta a la resolució, l'assassí, Bara N., va atacar la seva dona amb un o més ganivets mentre dormia en una habitació amb les nenes.

Tot i que ella va intentar defensar-se, l'assassí li va fer desenes de talls, fins a causar-li la mort.

L'endemà a les 6 del matí, l'home se'n va anar de casa i va deixar les filles soles. El plor de les nenes va alertar una veïna, set hores després. 

El Suprem ha rebaixat la pena al condemnat per assassinar la seva dona
El Suprem ha rebaixat la pena al condemnat per assassinar la seva dona (Europa Press/Jesús Hellín)

Arran dels fets, una de les menors ha tingut "afectació psicològica per estrès posttraumàtic" que li ha causat una "rellevant afectació cognitiva, emocional i conductual de mal pronòstic". 

L'altra va quedar sense parla i amb "altres afectacions emocionals i comportaments subseqüents a l'estrès posttraumàtic, amb pronòstic incert".

La rebaixa de la pena 

Amb la resolució, el Suprem ha rebaixat de 37 a 29 anys i 2 dos mesos de presó la condemna per assassinat amb agreujant de parentiu i de gènere, dos delictes d'abandó de menors i un de maltractament habitual.

La condemna per les lesions és l'única que la defensa de l'home va recórrer al Suprem de la sentència que li va imposar l'Audiència de Biscaia, i va confirmar el Tribunal Superior de Justícia del País Basc.

Entre altres coses, la sentència ha privat a l'home la pàtria potestat de les filles durant 23 anys i mig, li prohibeix acostar-se o comunicar-se amb elles durant 35 anys i estableix una indemnització de 780.000 euros per a les menors. 


L'advocada de les nenes: "És totalment incomprensible" 

La decisió del Suprem és "totalment incomprensible", segons ha remarcat l'advocada de la família de la víctima, Jone Goirizelaia.

"Revictimitza" les menors, les priva "d'un seguit de drets que podrien tenir" segons la condemna i "obvia el que va passar en el judici en primera i segona instància". A més, posa en evidència la "falta de perspectiva de gènere als tribunals", ha afegit. 

La lletrada ha destacat que els jutges van poder escoltar els metges forenses, psicòlogues i treballadors socials "que deien que hi havia una relació directa entre les lesions psíquiques i el que les nenes havien vist" i, en canvi, ara, els jutges del Suprem no ho consideren acreditat "quan vam poder sentir que una de les nenes va estar gairebé 10 dies sense parlar i l'altra deia que la seva mare semblava una granota" perquè la va sentir agonitzar

L'advocada té 30 dies per impugnar la sentència, però ho considera "complicat" perquè només pot recórrer al Tribunal Constitucional per vulneració de drets fonamentals. 
 

Li van denegar l'ordre de protecció

Goirizelaia ha subratllat que en aquest cas hi va haver un "cúmul de despropòsits".

Uns mesos abans del crim, la dona va denunciar el seu marit per violència masclista a la Policia Municipal de Bilbao i va demanar una ordre de protecció al jutge, que l'hi va denegar l'endemà seguint el criteri del fiscal. Al cap d'uns dies, el jutjat va absoldre l'home del delicte d'amenaces continuades en l'àmbit familiar. 

La justícia "va fallar una vegada, ha tornat a fallar i espero que falli un tercer cop", ha conclòs. 

 

 
ARXIVAT A:
Infància JudicialViolència masclista
Anar al contingut