El reporter Raül Gallego gravant imatges davant els membres de la Jihad Islàmica de Palestina a Jenín
Raül Gallego, durant el rodatge de "Dins la Jihad Islàmica i l'alternativa a les armes", de "Punt de no retorn" (3Cat)

Raül Gallego guanya el Picture of the Year com a millor documentalista amb "Punt de no retorn", de 3Cat

"Punt de no retorn" també obté el premi a millor documental d'actualitat amb l'episodi "El sacrifici del front d'Ucraïna" i un segon premi amb "Dins la Jihad Islàmica Palestina i l'alternativa a les armes"

RedaccióActualitzat

Primer premi com a millor documentalista i primer i segon premi com a millor documental d'actualitat. Això és el que el periodista i director de documentals català Raül Gallego Abellan ha obtingut en la 81a edició dels premis Picture of the Year (POY).

Els tres premis Picture of the year obtinguts per Gallego han estat per la seva feina amb la sèrie "Punt de no retorn" de 3Cat. 

El guardó a millor documental d'actualitat ha estat per l'episodi "El sacrifici del front d'Ucraïna".

També ha guanyat el segon premi com a millor documental d'actualitat amb el primer episodi de la sèrie, "Dins la Jihad Islàmica Palestina i l'alternativa a les armes". 

Amb aquest primer capítol, Gallego va tenir accés exclusiu a les Brigades Al-Quds de la Jihad Islàmica a Palestina, un accés que ara com ara, cap mitjà internacional ha aconseguit. Aquest episodi també va ser finalista en la categoria de reportatge de notícies dels Premis Rory Peck, uns guardons que valoren el talent i l'esforç de periodistes i documentalistes independents d'arreu del món.

Fa dos anys ja Gallego va tenir una menció especial de Picture of the year com a millor documentalista de l'any per "Fly on the wall", d'Al Jazeera en anglès, però ha estat amb "Punt de no retorn" que ha guanyat el premi principal. 

 

Raül Gallego és un dels periodistes i directors de documentals més premiat de la seva generació. Ha estat nominat als Emmys internacionals, ha guanyat premis com el Royal Television Society, l'Edward R. Murrow, dos Webby Awards, o el Miguel Gil, entre altres.

Gallego ha cobert la majoria dels grans conflictes dels últims 20 anys. Va començar treballant a TV3 cobrint la segona intifada palestina i la guerra de l'Iraq, després va ser reporter per mitjans internacionals com Associated Press, Channel 4 o Al Jazeera en angles

En declaracions al 324.cat, Raül Gallego afirma estar molt content d'haver estat reconegut pels premis POY's dirigint i produint una sèrie per 3Cat: 

"El repte de 'Punt de no retorn' era fer una sèrie de short docs per competir amb els grans mitjans internacionals, i no només ho hem aconseguit, sinó que hem acabat guanyat dos primers premis i un segon premi. És tot un èxit per ser la primera temporada, i a més, competint a nivell internacional amb mitjans com The New York Times o The Washington Post.  Crec que és, segurament, la millor feina que he fet mai."

 

"Punt de no retorn", la sèrie 

"Punt de no retorn" és una sèrie de "shorts docs" que, amb una narrativa documental intimista i innovadora, reflexiona sobre el procés de transformació irreversible de la humanitat i el planeta. La sèrie es fixa en aquelles històries i conflictes que estan en un punt de no retorn i que el seu desenllaç ens pot afectar a tots d'una manera o altra. 

En els set capítols de la primera temporada de "Punt de no retorn", Gallego ha tingut l'accés exclusiu a les Brigades Al-Quds de la Jihad Islàmica a Palestina; ha viatjat al Japó per preguntar-se si la irrupció de la IA és irreversible, ha sigut testimoni de la vida als campaments de refugiats al nord de França; i ha viatjat al front d'Ucraïna

Al cinquè episodi, ha visitat diverses poblacions indígenes natives del Canadà per veure com s'han convertit en interlocutors clau contra el canvi climàtic. Aquest capítol va ser recomanat per l'actor de cinema nord-americà Mark Ruffalo:


El sisè i setè episodis, retraten l'auge de Javier Milei a l'Argentina.

A més, la sèrie "Punt de no retorn" també ha rebut menció especial en les categories de Servei Públic i Activisme i Notícies i Política dels Lovie Awards, els premis més importants d'Europa en l'àmbit d'internet. 

Raül Gallego ja està treballant per arrencar el rodatge de la segona temporada de "Punt de no retorn".


Podeu recuperar l'episodi premiat com millor documental d'actualitat: 

Anar al contingut