Torra: "Aquest és el govern que ha vingut a fer fora de les institucions el 155"

El president de la Generalitat anuncia la creació del comissionat sobre el 155 i d'una oficina de drets civils i polítics

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat la creació del comissionat sobre l'aplicació del 155, i també d'una oficina de drets civils i polítics que treballarà en "estreta col·laboració" amb el síndic de greuges.

També ha volgut remarcar que la situació política actual és fruit de la destitució del govern de Carles Puigdemont:

"Aquest no és el govern que legítimament governava el país i va donar veu a la ciutadania l'1-O. La il·legal aplicació de l'article 155 va expulsar-lo de les institucions catalanes. Aquest és el govern que ha vingut a fer fora de les institucions el 155 i a treballar pel mandat rebut de la ciutadania en les últimes eleccions i, naturalment, amb el resultat del referèndum d'autodeterminació de l'1-O. I així ho farem."

Torra, a més, ha tingut paraules per als funcionaris que han treballat durant els set mesos llargs d'aplicació de l'article 155:

"Si els serveis essencials no s'han vist afectats ha estat gràcies als servidors públics, als treballadors de l'Administració que dia a dia han volgut mantenir viva la dignitat i el bon servei de la nostra institució. Una vegada més, moltíssimes gràcies."

Torra ha fet aquestes declaracions al principi del discurs de presentació del seu govern al Parlament, en què ha informat sobre l'estructura i la composició del govern que va prendre possessió dissabte.

 

Durant mitja hora, el president ha desgranat les prioritats d'actuació dels 13 departaments de la Generalitat. I ha remarcat que són 13, com en l'anterior legislatura:

"Volem mantenir la continuïtat del llegat i la feina feta pels nostres predecessors."

Entre d'altres, ha destacat les següents previsions d'acció de govern:

Una de les funcions del Departament de la Presidència serà recuperar les lleis suspeses pel TC i reiniciar les polítiques socials del govern anterior, perquè "els drets socials són el motor del canvi republicà".

També el treball en col·laboració amb els ajuntaments i la creació de l'assemblea de càrrecs electes.

Des del Departament d'Economia, ha anunciat Torra, es demanarà "l'aixecament de les condicions específiques per a Catalunya imposades el novembre del 2015 per rebre partides del FLA".

El Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència té l'objectiu de "garantir, enfortir i ampliar la presència, el reconeixement i la dignitat de Catalunya i les seves institucions a Europa i el món".

També agruparà les competències sobre totes les formes de participació ciutadana.

Des del Departament de Territori es combatrà la insuficiència del parc públic d'habitatges per fer front a la dificultat d'accés a l'habitatge.

 

Aquesta ha estat la primera intervenció del president davant la cambra des que va prendre possessió del càrrec el 14 de maig.

També ha estat la primera sessió de l'actual legislatura amb els consellers de la Generalitat asseguts al primer banc del Parlament.

L'última vegada que els consellers del govern van ocupar aquests seients va ser el 27 d'octubre, fa més de set mesos, en la sessió en què el Parlament va declarar la república. Aquell mateix dia el govern va ser destituït en aplicació de l'article 155.

 

La negativa de Mariano Rajoy de publicar el primer decret de nomenaments, que incloïa consellers que eren a la presó o a l'estranger, va propiciar la imatge, insòlita, de Torra assegut tot sol al primer banc, reservat a l'executiu.

Va passar el 25 de maig, en un ple marcat per la negativa de Ciutadans a acceptar la presència d'un llaç groc a primera fila, just davant dels seus escons. L'actitud del diputat Carlos Carrizosa va fer que el president de la cambra suspengués la sessió durant una hora, després de la qual el llaç va tornar, però al costat de Torra.

 

El primer partit de l'oposició, en canvi, no havia posat mai pegues a la presència de llaços en els escons de JxCat i ERC.

Avui, Roger Torrent ha de fer una nova proposta sobre aquesta qüestió, després que els grups parlamentaris encara no s'han posat d'acord al respecte.

Adriana Delgado substitueix Alba Vergés

El ple ha començat amb la votació per substituir Alba Vergés, fins ara secretària quarta de la mesa, que ha de deixar el càrrec perquè ha estat nomenada consellera de Salut.

 

La rellevarà la diputada, també d'ERC, Adriana Delgado. Ha obtingut 63 vots a favor, de JxCat i ERC, 69 vots en blanc i cap en contra.

Propostes del PP i d'ERC

A la tarda, un cop acabada la intervenció de Torra, s'ha de votar una proposició de llei del PP i la creació d'una comissió d'investigació proposada per ERC.

La proposició de llei del PP és per modificar les prerrogatives dels expresidents de la Generalitat, per poder-hi vetar l'accés de Carles Puigdemont.

La proposta d'ERC és crear una comissió d'investigació sobre el magatzem de gas Castor, perquè considera que va haver-hi "negligències" en el desenvolupament del projecte i en la indemnització posterior.

ARXIVAT A:
Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut