Què signifiquen les 300 mesures de Milei per desregular l'economia argentina

El nou president de l'Argentina avança en les seves receptes econòmiques ultraliberals amb un sol decret que inclou 300 mesures que ja estan generant protestes al carrer

Enllaç a altres textos de l'autor Sílvia Heras

Sílvia Heras

Periodista d'internacional de TV3.

Actualitzat

El nou president de l'Argentina, Javier Milei, ha anunciat més de 300 revocacions o modificacions de lleis que permetran des de privatitzar companyies estatals fins a aixecar el control de preus de béns i serveis bàsics.

1. Derogació de la llei de lloguers: elimina els tres anys de contracte actuals, es torna als dos d'abans i es pacta el preu en la moneda que es vulgui, és a dir, es dolaritza.
2. Derogació de la llei d'abastiment: permetia al govern fixar preus màxims als mercats.
3. Derogació de la llei de góndoles: controlava els preus dels productes a les estanteries dels supermercats.

I així fins a més de 300 derogacions o modificacions de lleis per desregular l'economia argentina. És la "teràpia de xoc" anunciada pel nou president. En un missatge per la televisió nacional des de la Casa Rosada, l'ultraliberal Javier Milei, envoltat dels seus ministres (només dues dones), ha enumerat trenta d'aquestes mesures "d'emergència", més enllà de les que va anunciar fa uns dies, com la devaluació del peso.

María Elena Fernández, de 91 anys, compara preus en un supermercat de Buenos Aires (Reuters/Agustín Marcarian)

L'abast de la motoserra de Milei

Es desregula tot, des de les farmacèutiques fins als satèl·lits d'internet, i es preveu convertir les empreses estatals en societats anònimes, és a dir, iniciar la privatització de companyies com Aerolíneas Argentinas. També s'adopta una política de cels oberts per ampliar el restringit mercat aeri a altres companyies.

Amb el decret anomenat de necessitat urgent (DNU), Milei diu que "comença formalment el camí de la reconstrucció", i això es farà amb la "desregulació del comerç, els serveis i la indústria en tot el territori nacional".

Atorga a l'Estat la facultat de promoure "un sistema econòmic basat en les decisions lliures" i "quedaran sense efecte totes les restriccions a l'oferta de béns i serveis, així com tota exigència normativa que distorsioni els preus de mercat". Una sacsejada en tots els sectors: l'immobiliari, els supermercats o el turisme.

Aquesta és la "recepta" de Milei per revertir la crisi econòmica que viu l'Argentina, amb una inflació de tres dígits, sense reserves de divises i un dèficit fiscal disparat (l'Estat gasta més del que ingressa). Hem de "tornar-los la llibertat i l'autonomia als individus, traient-los l'Estat del damunt", ha dit.

Cassolada de protesta per les mesures de Milei davant el Congrés argentí (Reuters/Agustín Marcarian)

Protestes contra les mesures de Milei

Com que és clar que no plou mai al gust de tothom, de seguida que ha acabat la seva intervenció, han començat les cassolades de protesta i centenars de persones s'han dirigit indignades al Congrés.

Allà on el govern hi veu modernització, impuls de l'economia i eliminació de la burocràcia, els crítics hi veuen desregulació de l'economia, que beneficiarà els empresaris i castigarà els que comptaven amb la protecció de l'Estat, tant amb el control de preus com amb els anomenats "planes" (ajudes), que veuen perillar.

Es preveuen recursos davant la justícia contra el "decretazo", com ha estat batejat per molts, de manera que no se sap quan entrarà en vigor, però el que queda clar és que Milei ja ha posat la motoserra en marxa.

ARXIVAT A:
ArgentinaJavier Milei
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut