Recreació del que veu el pacient afectat per la PMO (Antonio Mello/The Lancet)

Què és la PMO? L'estrany trastorn visual que et fa veure la gent amb la cara distorsionada

Un grup de científics aconsegueix reproduir, per primer cop, les imatges tal com les veu un pacient amb aquesta malaltia minoritària

RedaccióActualitzat

Imagineu-vos que cada vegada que veiéssiu algú, se us aparegués amb la cara distorsionada. És el que els passa a les persones que tenen una malaltia molt minoritària anomenada prosopometamorfòpsia (PMO).

També coneguda com a síndrome d'Alícia al país de les meravelles, és una afecció neurològica, un trastorn que pot ser puntual, amb brots que remeten al cap de pocs dies, però que altres vegades es pot allargar setmanes o, fins i tot, anys.

Qui ho pateix veu modificacions en la forma, la mida, el color o la posició de les estructures de la cara, mentre que altres categories visuals continuen, en gran manera o completament, sense distorsions.


Com es veuen les cares?

Actualment, n'hi ha menys d'un centenar de casos detectats a tot el món i la novetat és que, per primera vegada, un grup d'investigadors ha aconseguit descriure, a través d'imatges, el que poden veure els que ho pateixen.

L'estudi, publicat a la revista mèdica britànica The Lancet, s'ha centrat en un pacient de 58 anys que feia dos anys i mig que veia cares distorsionades.

L'home va poder descriure exactament com veia les cares de la gent: orelles punxegudes, ulls afilats, boques allargades i arrugues marcades al front, les galtes i la barbeta. Talment com la imatge que ens recordaria a un ser endimoniat.

En altres estudis anteriors, diversos pacients amb aquest trastorn asseguraven que veien dragons o rostres que es fonien quan miraven algú a la cara. Però aquest cop la investigació s'ha pogut concretar molt més.

I això ha estat possible perquè, al contrari que la majoria de casos descrits fins ara --que veien distorsions en tots els contextos--, aquest pacient en qüestió només veia les cares distorsionades quan les observava en persona i, en canvi, no a través d'una pantalla o en paper.

Segons Antonio Mello, autor principal de l'estudi i membre del Departament de Ciències Psicològiques i del Cervell, a Dartmouth, als Estats Units, aquest fet curiós ha presentat una oportunitat única als científics per representar amb precisió com eren, realment, les distorsions facials descrites.

Mello explica que en altres estudis, els pacients amb PMO "no podien avaluar com és de precisa la visualització de les distorsions perquè aquesta visualització, en si mateixa, també representa un rostre, de manera que els pacients també hi percebien distorsions".


Diagnòstics erronis

Un altre dels autors de la investigació, Brad Duchaine, professor de Ciències Psicològiques i Cerebrals i investigador principal del Laboratori de Percepció Social de Dartmouth, apunta a una problemàtica paral·lela que han hagut d'afrontar les persones que presenten aquesta afectació visual: la por que se'ls associï a un trastorn psiquiàtric.

I és que Duchaine comenta que diverses vegades s'ha diagnosticat erròniament aquests pacients.

"Hem sabut el cas de diversos pacients amb PMO a qui els psiquiatres van diagnosticar esquizofrènia i els van receptar antipsicòtics, quan la seva condició era un problema amb el sistema visual."

De moment, però, tot i els avenços que pot aportar aquesta investigació recent, encara se sap ben poca cosa de la prospometamorfòpsia, un trastorn que continua sense tenir tractament

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut