Putin s'apunta 9 de cada 10 vots en unes eleccions russes que Occident titlla de farsa

Amb aquesta victòria, Putin obté un cinquè mandat i continuarà al Kremlin fins al 2030

Actualitzat

Sense sorpreses a les eleccions russes. L'actual president i candidat a la reelecció, Vladímir Putin, ha guanyat clarament els comicis, com tot feia pensar que passaria.

Amb un 75% dels vots escrutats, Putin obté més d'un 87% dels sufragis, és a dir, pràcticament nou de cada deu vots. Es tracta de la victòria més clara de Putin des que va arribar al poder l'any 2000, precisament en un moment en què la seva gestió està marcada per la guerra d'Ucraïna i les sancions occidentals.

Amb aquests resultats, Putin continuarà al Kremlin fins a l'any 2030. Després d'aquest mandat de sis anys, Putin tindrà 77 anys, però podria tornar a presentar-se a la reelecció. L'any 2020, es van reformar les clàusules de la Constitució que impedien que continués al càrrec.

El segon candidat més votat ha estat el comunista Nikolai Kharitónov, amb el 4% dels vots, seguit del representant del partit Gent Nova, Vladislav Davankov, amb el 3,86%. L'últim aspirant, amb un 3% dels sufragis, ha estat l'ultranacionalista Leonid Slutski. Tant Kharitónov com Davankov han reconegut la victòria de Putin.

L'oposició al Kremlin no ha pogut participar en les eleccions presidencials perquè la Comissió Electoral Central no va registrar els candidats que donaven suport a la pau a Ucraïna esgrimint motius tècnics o defectes de forma.

Buiden una urna a Novossibirsk, aquest diumenge, després del tancament dels col·legis electorals a Rússia (Reuters/Vladislav Nekrasov)
Buiden una urna a Novossibirsk, aquest diumenge, després del tancament dels col·legis electorals a Rússia (Reuters/Vladislav Nekrasov)

Putin, sobre la Tercera Guerra Mundial: "No crec que li interessi a ningú"

Un cop confirmada la victòria electoral, Putin ha comparegut i ha donat les gràcies al suport de la ciutadania, que permetrà que continuï al Kremlin sis anys més:

"Primer de tot, vull donar les gràcies als ciutadans russos. Tots som un sol equip. Tots els ciutadans que han acudit als col·legis electorals i han votat".

Putin també ha celebrat l'alta participació en els comicis, més del 87%, la més alta des del 1991, un fet que el reforça, com explica el cap de la secció d'internacional de Catalunya Ràdio, Sergi Roca:

El president rus ha vinculat la bona xifra de participació amb la guerra a Ucraïna. Precisament, ha advertit que aquest conflicte pot fer escalar la Tercera Guerra Mundial, en el cas d'un eventual desplegament de tropes occidentals a Ucraïna.

"Crec que tot és possible en el món modern. Si això passa estarem a un pas", ha deixat anar, per afegir després: "No crec que li interessi a ningú".

En la compareixença d'aquest diumenge, Putin també ha fet referència a la mort de l'opositor Aleksei Navalni, que ha qualificat de "trist esdeveniment". Ha explicat que va donar el vistiplau a alliberar Navalni en un intercanvi de presoners amb Alemanya, dies abans que morís. "Jo vaig dir: hi estic d'acord, però lamentablement va passar el que va passar", ha assegurat.
 

"Ni lliures ni netes"

Des que s'han conegut els primers sondejos a peu d'urna, la victòria de Putin ha rebut crítiques des de l'exterior. "Òbviament, no han estat ni lliures ni netes", ha dit la Casa Blanca sobre les eleccions presidencials.

Un dels grans rivals de Putin, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assegurat que el mandatari rus està "borratxo de poder" i vol "regnar eternament". El president ucraïnès ha acusat Putin de no tenir "cap legitimitat".

Detencions a 17 ciutats

Almenys 74 persones han estat detingudes aquest diumenge a Rússia en la tercera jornada de les eleccions presidencials. Les detencions s'han fet a 17 ciutats diferents del país. A la capital, Moscou, hi ha 19 persones arrestades. Segons el portal OVD-Info, que vetlla pels drets dels detinguts per la policia, entre els arrestats hi ha una parella que portava una bufanda amb cites de George Orwell.

A Kazan, capital de la república del Tatarstan, s'han fet 29 detencions. Moltes de les persones detingudes havien acudit a l'acció "Migdia contra Putin", convocada per l'oposició a Putin.

Un gran nombre de ciutadans russos ha acudit aquest diumenge a les 12 del migdia a votar en contra del president i aspirant a la reelecció, Vladímir Putin, en una protesta coordinada per l'oposició.

Els organitzadors de la campanya, que ha rebut el suport de la viuda d'Aleksei Navalni, Iúlia Navàlnaia, han donat diverses opcions als participants, des de boicotejar la votació a fer malbé la papereta o votar en contra de Putin. De fet, Navàlnaia ha explicat que a la papereta hi ha escrit el nom del seu marit, mort fa un mes en una presó de l'Àrtic.

Concentració a l'exterior de l'ambaixada russa a Londres
Concentració a l'exterior de l'ambaixada russa a Londres (Reuters/Kevin Coombs)
ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut