Boye: "Puigdemont està disposat a tornar i que el detinguin"
Junts engega primàries per escollir Puigdemont candidat

Puigdemont, disposat a tornar i que el detinguin si és per ser president

L'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye, assegura que una detenció no impedirà que sigui president i que "assumirà les conseqüències de les seves accions"

RedaccióActualitzat

A hores d'ara, no hi ha cap dubte que, tal com avançava aquest dijous TV3, Carles Puigdemont serà el candidat de Junts a les eleccions al Parlament del 2 de maig i així preveu anunciar-ho en un acte la setmana que ve. Aquest divendres, però, Gonzalo Boye ha anat més enllà i ha assegurat que està disposat a tornar i que el detinguin, si és per ser president.

L'advocat de l'expresident de la Generalitat ho ha afirmat en una entrevista a RAC1, en què també ha dit, sobre la data de la tornada, que veu "raonable" parlar de "finals de maig o començaments de juny", un cop la llei d'amnistia sigui publicada al BOE.

Boye ha donat per fet que Puigdemont serà candidat de Junts a les eleccions anticipades del 12M que Aragonès va anunciar aquest dimecres. Hi ha afegit que "no podran impedir que sigui president si ell ho vol ser", tot i admetre que hi ha la possibilitat que, malgrat l'amnistia, la policia el detingui quan trepitgi Catalunya, pel cas Tsunami, després que el Suprem hagi obert una causa per investigar-lo per terrorisme.

En declaracions al programa "Tot es mou", de TV3, Boye assegura que "tothom està nerviós" pel fet que Puigdemont es pugui presentar a les eleccions del 12M, les guanyi i vagi a la sessió d'investidura del Parlament.

Davant d'aquesta situació, Boye ha dit que Puigdemont "assumirà les conseqüències de les seves accions", però amb un nou marc jurídic, inexistent abans de la llei d'amnistia.

 

Mentrestant, el rellotge colla i Junts ja ha engegat la maquinària per elegir l'expresident com a candidat per a les eleccions del 12 de maig. Serà en unes primàries, el 23 de març.
 

Pendents de la interpretació dels jutges 

Segons el redactat de la llei d'amnistia, des del moment que es publica al BOE hi ha dos mesos per aplicar-la a tots els afectats. Ara bé, automàticament, des del primer dia, s'han d'aixecar les mesures cautelars, ordres de detenció i ingressos a la presó.

D'aquesta manera, Puigdemont podria tornar a temps per ser investit. La llei és clara, però, segons el magistrat Joaquim Bosch, entrevistat al programa "Tot es Mou", "hi ha un marge d'interpretació judicial que faria possible la detenció de l'expresident". 

"L'aixecament de mesures un cop aprovada l'amnistia seria la teoria, i jurídicament perfectament viable. Però no és descartable que el Suprem tingui dubtes de si els delictes de terrorisme poden estar coberts per l'amnistia i podria no aixecar les mesures cautelars. Per això, no m'atreveixo a dir que Puigdemont estarà, amb tota seguretat, el dia de la investidura"

Candidat sense campanya a Catalunya

L'entorn de Puigdemont denuncia que republicans i socialistes s'han coordinat perquè no pugui ser a Catalunya fins després de les eleccions.

Per això, no podria fer campanya a Catalunya per qüestions del calendari de l'amnistia, que es va aprovar aquest dijous al Congrés dels Diputats. Tampoc no està clar que pugui ocupar el seu escó al Parlament el dia del debat de la investidura. Això només podria passar si es compleix el calendari de la llei i cap jutge fa moviments per impedir-ho.

Puigdemont, disposat a tornar a Catalunya i ser detingut
Junts i ERC celebrant l'aprovació de la llei d'amnistia a les portes del Congrés (ACN/Miquel Vera)

 

 

ARXIVAT A:
EleccionsCarles PuigdemontTribunal Suprem Amnistia
Anar al contingut