Berlín

Puigdemont des de Berlín: "No trigaré 20 anys a trepitjar sòl català"

Explica que dissabte tornarà a Bèlgica per activar el Consell de la República

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont fa una roda de premsa, aquest matí, des de Berlín, per explicar detalls sobre el seu futur. Durant una hora i quart ha respost a les preguntes formulades, majoritàriament, per mitjans alemanys i internacionals.

Avui fa quatre mesos exactes de la detenció de Puigdemont a Alemanya quan tornava cap a Bèlgica des de Finlàndia.

Puigdemont ha començat la seva compareixença fent un seguit d'agraïments "a diversos col·lectius". Entre d'altres, "als que públicament han demanat una resolució política a aquest conflicte".

També "a la societat alemanya en general" i a "tots els professionals" -com la policia i els treballadors de la presó de Neumünster i de la justícia- que han intervingut en el seu cas, per "la professionalitat i la independència amb què han fet la seva feina".

També ha volgut tenir un record per als presos de Neumünster, que "em van fer una rebuda que mai oblidaré".

 

Tot just començar ha anunciat que és a punt de tornar a Bèlgica per continuar defensant "el mandat de la gent".

"Aquest cap de setmana tornaré a Bèlgica, que és on anava fa quatre mesos. Allà hi tenim la Casa de la República i hem de començar a treballar en el Consell de la República. Tinc la voluntat de continuar el mandat de la gent, de treballar per als companys injustament empresonats i perquè es produeixi un retorn a la normalitat de tots plegats."

Puigdemont ha estat preguntat sobre el fet de no poder tornar a Catalunya.

"No sé si trigaré 20 anys a trepitjar sòl espanyol, sé que no trigaré 20 anys a trepitjar sòl català."

Quan més tard li han demanat un aclariment sobre aquesta afirmació, s'ha referit a la possibilitat d'una restitució democràtica, a la declaració de la independència i, fins i tot, a una tercera possibilitat.

"Si hi ha una restitució democràtica com exigeixen els votants, això ens permetria a tots una restitució de la normalitat. Si això no succeeix, la decisió del poble català de constituir-se com a república independent és un fet. I, fins i tot, podria afegir una cosa més: avui mateix podria trepitjar sòl català, però seria en la part de l'actual estat francès. Però no deixaria de ser Catalunya."

 

Relacions amb el nou govern d'Espanya

"Evidentment, el canvi en el govern espanyol ha suposat un canvi d'estil, de clima i de llenguatge. L'entrevista entre el president Pedro Sánchez i el president Quim Torra va servir per establir, de forma respectuosa, els punts de vista dels dos governs. Però ara ha de venir el temps dels fets i no dels gestos. Hem demostrat tenir sempre disposició al diàleg, però cal abordar l'essencial d'aquest diàleg: les relacions entre Catalunya i Espanya."

Preguntat sobre si la independència de Catalunya debilitaria Europa, Puigdemont ha defensat l'europeisme del catalanisme i l'independentisme.

"El moviment catalanista -en el seu ampli espectre, des de l'autonomista fins a l'independentista- és absolutament europeista. El projecte d'un estat català l'hem vinculat sempre a la pertinença a la Unió Europea. No deu ser tan dolent que hi hagi estats petits i mitjans quan la UE s'esforça a ampliar-se amb estats més petits que Catalunya. Catalunya té més habitants que Dinamarca. No té sentit dir que estats com Catalunya amenacen la UE i al mateix temps voler que estats més petits -com Macedònia o Montenegro- s'incorporin a la UE."

 

"Què pensa fer des de Brussel·les?"

Sobre les seves intencions a partir del retorn a Brussel·les, Puigdemont ha explicat que la seva intenció és, "a partir del Consell de la República i amb un òrgan de màxima unitat, desenvolupar activitats en la línia del que va aprovar el poble de Catalunya l'1-O".

En aquest sentit, s'ha mostrat disposat a reunir-se amb el govern espanyol i ha declarat que troba "estrany que l'estat espanyol s'hagi reunit en el passat amb la banda terrorista ETA i no ho pugui fer amb els demòcrates independentistes que no hem utilitat mai la violència".

"La porta del diàleg i de les trobades sempre estarà oberta. Però tothom té clar que ara ja no és un afer domèstic espanyol que es pot resoldre només portes endins, sinó que hi ha una mirada europea sobre la crisi catalana i, per tant, la seva resolució ha de tenir en compte aquesta mirada europea."

"Què s'endurà d'Alemanya cap a Bèlgica?"

"Jo marxaré aquest dissabte al matí i m'enduré la meva família, que han vingut per visitar-me, milers de ciutadans alemanys i d'arreu del món expressant suport, molts agraïments pendents, gent que em volia deixar la casa, donar diners per col·laborar amb la causa, però sobretot m'enduré quatre mesos que han marcat la meva vida i que ens han fet a tots més forts, més resilients i més determinats."

"Fos quin fos el resultat, sabíem que a Alemanya el procés judicial estaria marcat per la professionalitat i no per ingerències polítiques."

 

Puigdemont s'ha mostrat partidari de fer un referèndum a Catalunya com el que es va fer a Escòcia el 2014, i ha defensat la legitimitat del referèndum de l'1 d'octubre.

"Les solucions que hem proposat sempre hem defensat que estaven conforme a la Constitució espanyola. No hi ha cap precepte a la Constitució que prohibeixi els referèndums."

"Mai direm que no a un referèndum. Hi ha un ampli consens en les expressions públiques que s'han fet en altres països que la fórmula escocesa és molt adequada."

"El resultat va ser molt important en termes de suport, l'1-O. Si s'haguessin comptat tots els vots que van ser segrestats per la policia i que es van quedar a les urnes, hauríem superat els 3 milions."

"En una Catalunya independent també hi viurà gent que no voldrà que sigui indepednent, com ara, que en una Catalunya autonòmica hi viu gent que vol la independència. La majoria de la població és qui mana. La idea gairebé religiosa de les unitats de la pàtria és quelcom molt poc modern i poc democràtic."

Preguntat per la premsa alemanya pels recursos que té per viure a Bèlgica, Puigdemont ha fet referència a la gran solidaritat que ha rebut.

"Tinc l'ajuda de molta gent a Catalunya que des de fa temps s'estan solidaritzant amb els drets col·lectius dels catalans. Si hem arribat fins aquí no ha estat pels nostres salaris, sinó per la solidaritat."

Sobre la suspensió de sou arran de la suspensió com a diputat dictada pel jutge Llarena, Puigdemont ha dit que ho considera "contradictori".

"És una mica paradoxal o contradictori que el jutge digui que estic suspès com a diputat i que aquest mateix jutge no vulgui perseguir-me amb una euroordre."

Abans de comparèixer davant de la premsa, Puigdemont s'havia reunit amb els seus advocats, que també han intervingut en la roda de premsa.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut