L'home no podrà fer servir eines d'IA generatives durant cinc anys
L'home no podrà fer servir eines d'IA generatives durant cinc anys (iStock)

Prohibeixen fer servir la IA a un britànic que va crear imatges pedòfiles de menors

Un tribunal del Regne Unit prohibeix a un agressor sexual que accedeixi a aquesta tecnologia en una sentència sense precedents

Un tribunal del Regne Unit ha condemnat per agressió sexual un home que havia creat més de mil imatges sexuals de menors d'edat amb intel·ligència artificial i li ha prohibit fer servir aquesta tecnologia durant cinc anys.

Anthony Dover, de 48 anys, ha estat condemnat a no "usar, visitar o accedir" a cap tecnologia basada en la IA sense el permís previ de la policia, segons ha publicat The Guardian. Per exemple, no podrà utilitzar programes que generin imatges a partir d'un text o que creïn deep fakes --fotos o vídeos ficticis molt realistes-- explícits.

A banda, la sentència obliga Dover a prestar serveis a la comunitat i a pagar una multa de 200 lliures, uns 232 euros.

És un cas més a la llista creixent de causes judicials relacionades amb la difusió de fotos explícites generades amb intel·ligència artificial. El setembre passat, a Badajoz, algunes alumnes d'un institut van denunciar que companys seus havien creat fotos seves despullades amb l'ajuda de la IA.

De fet, el govern britànic va anunciar la setmana passada una nova llei per il·legalitzar les falsificacions sexuals de majors d'edat sense el seu consentiment. Els condemnats s'enfrontaran a una multa il·limitada i, si han compartit el material amb terceres persones, podrien rebre penes de presó. 

La sentència a Anthony Dover, però, no és exactament el mateix, ja que no va usar la tecnologia d'IA per "despullar" ningú, sinó per generar des de zero imatges explícites. Tot i que crear, posseir o compartir material sexual de menors ja és il·legal al Regne Unit des dels anys noranta, l'accés generalitzat a eines d'intel·ligència artificial està fent emergir nous reptes.

En tot cas, la decisió de prohibir a un agressor sexual que accedeixi a eines d'IA no té precedents al Regne Unit.

A l'estat espanyol, la creació de pornografia infantil està castigada en el Codi Penal amb fins a cinc anys de presó. Tot i això, l'encaix legal d'actes delictius en què s'utilitza una tecnologia tan nova com la IA encara no és clar.

 

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificialRegne Unit
Anar al contingut