La seu del Parlament Europeu a Estrasburg
Els alts càrrecs es negocien entre partits i estats, i aquest vespre han quedat els líders dels 27 per sopar i parlar-ne (iStock)

Sense acord a la primera trobada dels 27 pel repartiment dels alts càrrecs de la UE

Ursula von der Leyen i Roberta Metsola podrien repetir al capdavant de la Comissió Europea i l'Eurocambra, mentre que hi hauria canvis a la resta d'institucions després del 9J

RedaccióActualitzat

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea han començat aquest dilluns la negociació per renovar els alts càrrecs de la Unió Europea després de les eleccions al Parlament Europeu, amb quatre llocs en què buscaran l'equilibri de gènere, geogràfic i de color polític. Una reunió informal que ha acabat sense acord.

Els 27 han d'escollir la presidència de la Comissió Europea, del Consell Europeu, de l'Eurocambra i també els toca elegir l'alt representant en política exterior.

Els alts càrrecs es negocien entre partits i estats, i aquest vespre havien quedat els líders dels 27 per sopar i parlar-ne. 

Es tractava una cimera informal per mirar d'encarrilar un acord en el repartiment de cadires. 

D'entrada la trobada ha començat una hora i mitja tard. Semblava que l'acord era a prop, però mai es poden descartar sorpreses d'última hora.

Per enfilar les negociacions, cada família política designa dos negociadors: el grec Kyriakos Mitsotakis i el polonès Donald Tusk per al Partit Popular Europeu; l'espanyol Pedro Sánchez i l'alemany Olaf Scholz per al Partit dels Socialistes Europeus; i el belga Alexander De Croo i l'estoniana Kaja Kallas per a l'Aliança de Liberals i Demòcrates Europeus.

Després d'aquest sopar informal, els caps d'estat i de govern de la UE es trobaran de nou per pactar els noms dels alts càrrecs en la cimera formal dels pròxims 27 i 28 de juny.


Continuisme a la Comissió i al Parlament, i canvis a la resta

Les travesses apunten que l'actual presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, podria repetir. Tindria el suport de populars, socialistes i liberals, que mantenen la majoria. Però no tothom balla al seu so i s'ha deixat agradar també als ultraconservadors de Giorgia Meloni.

La proposa el govern d'Alemanya, on els populars de Von der Leyen són a l'oposició. Però, es tracta d'una negociació, i el canceller socialista Olaf Scholz ha pactat contrapartides i no creu que hi hagi sorpreses. "Estic segur que les coses aniran de pressa. Totes les converses que he tingut darrerament condueixen a trobar una solució constructiva", ha dit el canceller alemany.

Els negociadors populars i socialistes s'han vist en petit comitè fins abans de la cimera, per confirmar, previsiblement la travessa que tothom dona per bona, tot i que de moment no s'ha confirmat.

Així, Von der Leyen repetiria com a presidenta de la Comissió Europea. El Consell Europeu podria canviar de nom i color. El càrrec que ha tingut fins ara el liberal Charles Michel podria ser, per primer cop, per a un socialista. Probablement per al portuguès António Costa, que té bona premsa entre els líders, però s'ha vist esquitxat per un cas de tràfic d'influències, tot i que no l'han imputat.  

Els possibles nous alts càrrecs de la UE
Von der Leyen i Metsola podrien repetir, però Michel i Borrell donarien pas a noves cares (3Cat)

La presidència del Parlament Europeu es podria tornar a repartir entre socialistes i populars. De moment, només corre un nom: el de Roberta Metsola, que repetiria al càrrec. Tot i que el bon paper dels populars alemanys i espanyols a les eleccions podria temptar-los a reivindicar-se més dins l'Eurocambra.

L'alt representant en política exterior ha estat fins ara Josep Borrell. I el seu relleu podria ser una liberal bàltica, la primera ministra d'Estònia Kaja Kallas. S'ha fet un nom per la seva postura implacable davant Vladímir Putin. Tant ha cotitzat a l'alça el nom de Kallas que també ha sonat com a secretària general de l'OTAN.  

Aquesta és la travessa, però fa cinc anys Von der Leyen no apareixia a cap pronòstic. De fet, era una desconeguda a la bombolla europea.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaParlament EuropeuComissió EuropeaConsell EuropeuEleccions europees 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut