Les cinc revistes que perden la subscripció són Enderrock, Cavall Fort, Camacuc, El Temps i Llengua Nacional (3Cat)

PP i Vox cancel·len finalment les subscripcions a les revistes en català a Borriana

L'Associació de Publicacions Periòdiques en Català explica que els editors han rebut un ofici d'alcaldia que els comunica la baixa

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Borriana, governat pel PP i Vox, ha complert l'amenaça i ha cancel·lat les subscripcions a les revistes en català Enderrock, Cavall Fort, Camacuc, El Temps i Llengua Nacional.

Segons ha explicat l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) a la xarxa social X, les cinc revistes han rebut aquest dimecres un ofici d'alcaldia en què s'exposa la voluntat del consistori de "no renovar" i "donar de baixa la subscripció" en el moment que caduqui l'abonament actual:

Una mesura que el consistori ja va anunciar el 12 de juliol. I és que després de les eleccions municipals del 28M, Vox i el PP van pactar a Borriana, a la comarca de la Plana Baixa, i l'extrema dreta es va fer càrrec de la Regidoria de Cultura.

El nou regidor, Jesús Albiol, va decidir cancel·lar les subscripcions a les revistes en català de la biblioteca argumentant que "no continuarà promovent el separatisme català amb els diners" dels ciutadans:

El regidor es va arribar a presentar a la biblioteca amb la intenció de retirar les revistes, però el personal de l'equipament ho va voler impedir fins que no els arribés l'ordre per escrit.

A més, Plataforma per la Llengua va convocar una manifestació on van acudir milers de ciutadans i finalment, el consistori va fer marxa enrere. Tot i això, va afirmar que les mantindria fins final d'any, moment en què acaba la subscripció.

Germà Capdevila, president de l'APPEC, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català, ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio que ja s'esperaven aquest desenllaç: 

"En el seu moment vam parar el cop amb les amenaces d'accions judicials, però sí que ens ho temíem i així ha estat, han començat a caure en cascada les cartes als editors anunciant que a partir del 2024 deixen de fer subscripcions a revistes en llengua catalana."


"Més fortes que la censura"

L'APPEC ha recordat que el passat octubre va posar en marxa la campanya "Més fortes que la censura" per fomentar les subscripcions a les revistes en català, conjuntament amb el govern, Plataforma per la Llengua i la Federació Llull:

En un manifest, l'entitat va demanar una resposta conjunta per fer front als "embats" contra les revistes en català. "La censura de les publicacions en la llengua pròpia és un atac a la cultura, a la llengua i a la llibertat d'expressió", va apuntar.

A més, l'Associació va afirmar que censurar les publicacions perquè estiguin escrites en català "és un atemptat contra el dret de les persones --i als infants-- de poder viure i llegir en la llengua pròpia".

En aquest sentit, Capdevila recorda en què consisteix la campanya perquè la societat civil faci arribar gratuïtament les revistes en català a entitats de tot el domini lingüístic: 

"Amb la subscripció a la revista que es vol, automàticament hi ha una segona subscripció gratuïta que va cap a entitats veïnals, clubs, ateneus, escoles..."

És a dir, consistiria en un 2x1 que té com a objectiu promoure les subscripcions a les publicacions en llengua catalana i donar-les a conèixer arreu del territori.

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Català País Valencià
Anar al contingut