El lavabo, amb obres de Picasso a la paret
L'artista Kirsha Kaechele ha traslladat l'obra de Picasso al lavabo de dones (Moorilla Gallery)
Austràlia

Obres de Picasso al lavabo de dones: la resposta d'un museu a una denúncia per discriminació

La justícia va donar la raó a un home a qui es va vetar l'accés a l'exposició "Ladies lounge", exclusiva per a dones, i la comissària del Mona ha penjat els quadres al lavabo per mantenir l'esperit reivindicatiu del projecte

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El Museu d'Art Antic i Nou de Tasmània, el Mona, a la ciutat de Hobart, ha trobat una sortida "brillant", segons algunes usuàries, per mantenir una exposició exclusiva per a dones que va tancar per una denúncia de discriminació: ha penjat els quadres al lavabo de dones, que fins ara ni tan sols existia perquè tots eren unisex.

Ho ha explicat al seu compte d'Instagram l'artista Kirsha Kaechele, comissària del museu i creadora de "Ladies lounge", una instal·lació dissenyada per ser "un espai tremendament luxós en què les dones poden gaudir d'uns aperitius decadents, begudes elegants i altres plaers de dama, acollits i entretinguts per un fabulós majordom".

L'artista explica, al web del museu --en l'espai de l'exposició ara tancada--, que la idea d'aquest projecte exclusivament dedicat a persones que s'identifiquin com a dones està inspirat en la seva besàvia, amb "una vida social escandalosa", que organitzava "festes només per a dones a les seves finques de Beverly Hills i Basilea amb una flota de majordoms devots, vins de 400 anys i la visita ocasional de Pablo Picasso". 

Una obra de Picasso al costat del vàter de la Sala de dones del MONA
El museu està estudiant com readaptar el projecte a la decisió judicial que els ha fet tancar temporalment l'exposició (Moorilla Gallery)

I justament perquè no sabia "què fer-ne", d'aquests Picassos, un cop vetada la idea de l'exposició original per un jutge, l'artista va decidir penjar-los on només entressin dones, per mantenir l'esperit del projecte, mentre estudia com reobrir-lo:

"Tornarem a obrir el saló com a església, escola, allotjament de glàmping --càmping de luxe--, instal·lacions, etc., segons la secció 26 de la llei contra la discriminació però, mentrestant, gaudiu-ne (dones)!"

 

 

L'espai es va tancar per la denúncia d'un home a qui se li va vetar l'accés

Fa un any, el Mona va ser declarat culpable de discriminació després que un visitant denunciés que se li havia vetat l'accés al "Ladies lounge", una exposició exclusiva per a dones, després d'haver comprat l'entrada per visitar el museu.

Davant la denúncia, el Tribunal Civil i Administratiu de Tasmània va dictaminar que el Mona no podia denegar l'entrada a aquest espai a les persones que no s'identifiquessin com a dones, una sentència que l'artista ha decidit recórrer. En una entrevista penjada al seu blog del museu el maig passat, Kirsha Kaechele va explicar que el fet de presentar un recurs o no depenia que fos "positiu per a l'art, per a la llei, el món i les dones en general."

La porta del lavabo exclusiu per a dones, al costat dels banys unisex
Fins ara, el museu no tenia lavabo de dones; tots els banys eren unisex (Moorilla Gallery)

Mentrestant, l'artista ha fet "una mica de cubisme als cubicles" dels lavabos del museu per a traslladar-hi els Picassos, mentre no adapten l'exposició als requeriments judicials:

"Tot i que el 'Ladies lounge' pateix una sèrie de reformes per complir amb les exempcions necessàries per a la reobertura, he estat fent una mica de redecoració. Vaig pensar que alguns dels lavabos del museu podrien actualitzar-se. Una mica de cubisme als cubicles. Així que he traslladat els Picassos. A mesura que el nostre treball es continua adaptant a l'article 26 de la llei antidiscriminació, les dones poden fer una pausa i gaudir d'una estona de qualitat a la Ladies Room".

Cartell de la Ladies Room, l'entrada al bany per a dones amb obres de l'exposició
L'artista defensa que les dones es mereixen un espai propi després de "mil·lennis de discriminació" (Moorilla Gallery)

Un acte de "reparació" després de "mil·lennis de discriminacions"

Mentrestant, Kirsha Kaechele es va comprometre, en aquesta mateixa entrevista, a trobar una solució per mantenir el projecte com "una exposició exclusiva per a dones", ni que fos penjant els Picassos al lavabo, va dir. I això és el que ha fet.

Kaechele defensa que a les dones els encantava aquest espai sense homes i que se'l mereixen i el necessiten "després d'haver estat discriminades durant mil·lennis".

"Ens mereixem tant la igualtat de drets com una reparació, en forma de desigualtat de drets o de cavallerositat, durant almenys 300 anys", va explicar l'artista quan va anunciar el recurs a la sentència que vetava el seu projecte tal com s'exposava fins fa un any.

 

ARXIVAT A:
FeminismeArtMuseusAustràlia
Anar al contingut