Només un 12,1% dels nois entre 15 i 34 anys parlen únicament català
Només un 12,1% dels nois entre 15 i 34 anys parlen únicament català

Només el 12% dels joves parlen únicament en català com a llengua habitual

L'informe de Plataforma per la Llengua detecta un augment del bilingüisme en les converses habituals entre els joves entre 15 i 34 anys i alerta que baixa l'ús social del català

L'informe sobre l'estat del català que cada any elabora la Plataforma per la Llengua detecta un increment del bilingüisme en les converses habituals entre els joves.

L'InformeCAT s'elabora amb dades oficials i enquestes pròpies. Segons dades de l'enquesta a la Joventut de Catalunya del 2022 només un 12,1% dels joves entre 15 i 34 anys parlen únicament català com a llengua habitual, tot i que el 47,1% el fan servir molt sovint.

La Plataforma avisa que l'ús social del català cau en benefici del castellà. En un altre exemple sobre la presència del català en les comunicacions habituals dels més petits, segons la Plataforma per la Llengua, als caus i esplais de Catalunya, tradicionalment catalanoparlants, només són en català el 53% de les converses dels infants.

Les Terres de l'Ebre és on més s'utilitza el català com a llengua habitual, el 81,8 % dels joves el fan servir com a llengua habitual. Per contra, a l'àmbit metropolità és on la situació és més precària, només un 6,7% dels joves.


Principals amenaces per a la llengua

La Plataforma per la Llengua assenyala l'ordenament jurídic i les actituds dels parlants com els dos principals factors que amenacen la salut de la llengua.

El president de l'entitat, Òscar Escuder, apel·la als ciutadans perquè assegura "el 80% dels catalanoparlants canvien al castellà" i aquest comportament "és nefast per l'ús social del català".

Un moment de la presentació de l'InformeCAT
Un moment de la presentació de l'InformeCAT (ACN)

Actius del català

Per contra, entre els principals actius del català, l'InformeCAT apunta el sentiment de pertinença que genera la llengua. Vuit de cada deu catalanoparlants consideren que per ser català és molt important saber parlar la llengua pròpia.

L'informe també destaca algunes mostres de vitalitat del català. Posa com a exemples que el juny del 2023 el grup The Tyets va ser el primer en català a superar el milió d'oients a Spotify.

Apunta també l'increment d'assistents a la Setmana del Llibre en Català i l'augment en un 20% de les vendes. En l'àmbit digital, l'informe també assenyala les 280.000 hores de continguts audiovisuals en català que la plataforma 3Cat ha posat a l'abast de l'audiència.

 

 

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut