Netanyahu ha rebut amb fredor els resultats electorals (Reuters)
Netanyahu ha rebut amb fredor els resultats electorals (Reuters)

Israel, en risc d'una nova paràlisi política després de les eleccions

El primer ministre ho tornarà a tenir molt difícil per formar govern i el seu rival ja ha ofert un govern d'unitat nacional

RedaccióActualitzat

A falta encara dels resultats definitius, el centrista Benny Gantz manté un lleuger avantatge sobre el conservador Benjamin Netanyahu, que haurà de cedir i de negociar molt si vol ser primer ministre a Israel per cinquena vegada.

Netanyahu ho veu tan negre que -al·legant circumstàncies polítiques- ha cancel·lat la seva presència a l'assemblea general de l'ONU.

Sentint-se acorralat, recorre a una estratègia que coneix bé: inocular el discurs de la por. O un govern amb ell o el desastre.

"Ara més que mai, especialment amb els reptes ingents de seguretat a què ens enfrontem, un govern que depengui dels partits àrabs antisionistes no ha de poder formar-se."

Això després que el líder que hauria obtingut més vots, el centrista liberal Benny Ganz, s'ha mostrat disposat a negociar amb tothom. També amb la llista de partits àrabs, que és la tercera força.

Però per experts com Meir Margalit, professor i periodista, aquest gest és purament cosmètic.

"Israel no ha madurat suficientment com per incloure els àrabs en un govern nacional."

La realitat és que per un govern d'unitat nacional n'hi hauria prou amb els Blaus i Blancs i el Likud de Netanyahu. Un executiu a dos o tres bandes -si s'hi sumés l'ultraconservador Lieberman- políticament gens efectiu.

"El govern de coalició nacional és en realitat un govern de paràlisi nacional. Perquè en el tema que afecta en realitat la societat israeliana que és el conflicte palestí no passarà res. Entrarem en un impàs que portar aviat o tard a una explosió."



Netanyahu ho té complicat

Aquest escenari obligarà Netanyahu a cedir i negociar molt, si vol ser primer ministre per cinquena vegada. No ha pogut arribar a la majoria i ara ho tindrà complicat per continuar en el poder. Afònic i sense cantar victòria, el primer ministre afirmava que només un govern fort pot evitar-ne un, segons ell, d'antisionista:

"Volem un govern compromès amb l'estat jueu, fort i estable. No hi haurà ni pot haver un govern que depengui dels partits àrabs antisionistes"

 

Benny Gantz treballa per formar un govern d'unitat nacional (Reuters)

El seu rival, Benny Gantz, tampoc arriba a la majoria però la seva formació ja ha començat a treballar per un govern d'unitat:

"A partir d'aquesta nit començarem les negociacions. Actuarem per formar un ampli govern d'unitat que expressi la voluntat de la gent. Per descomptat esperarem els resultats però sembla que hem complert la nostra missió. Ho hem fet a la nostra manera"


Que això passi depèn en gran part de l'ultraconservador Avigdor Lieberman, bèstia negra de Netanyahu a qui va forçar les eleccions i després va deixar caure. Ara podria tornar a fer-ho

L'ultraconservador Lieberman té a les seves mans que prosperi un nou govern a Israel (Reuters)​

Cinc mesos des de les últimes eleccions

A Israel les urnes han tornat només cinc mesos després de les últimes eleccions.

El mandatari hebreu es va veure obligat a tornar a convocar eleccions després que a l'abril va ser incapaç de formar una coalició de govern per la negativa del partit del seu exministre de Defensa a mantenir els privilegis als jueus ultraortodoxos.

Netanyahu i Gantz van empatar amb 35 diputats cadascun. En qualsevol cas, molt lluny de la majoria i amb la necessitat de pactar amb altres forces. Amb l'extrema dreta i els partits religiosos, en el cas de Netanyahu, i amb l'esquerra i els partits àrabs, en el cas de Gantz.

Netanyahu necessitava guanyar ara per mirar de protegir-se davant la justícia, que el persegueix per corrupció.

Un home es fa una selfie mentre vota (Reuters)


Crida als israelians per votar

Benjamin Netanyahu ha demanat a la població israeliana que vagi a votar després de fer-ho a Jerusalem, acompanyat de la seva dona.

"El president Trump va dir aquest dilluns que les eleccions serien ajustades. I aquest matí us puc dir que, efectivament, seran unes eleccions molt ajustades."


El seu màxim rival, Benny Gantz, ha reclamat que els israelians votin en massa per combatre la corrupció, ha dit, i també per evitar l'extremisme:

"Faig una crida a tots els ciutadans d'Israel perquè votin en consciència, convido a votar el meu partit, però respecto qualsevol decisió. Defensem el canvi, aportarem esperança. Volem un canvi, sense corrupció i sense extremisme, tots junts"


Uns 6,4 milions de votants estan inscrits als 10.700 col·legis electorals. Als últims comicis, la participació es va acostar al 68%.

Aquest cap de setmana, Donald Trump va donar suport a la reelecció del primer ministre israelià en una trucada telefònica. El president nord-americà va revelar a les converses un possible tractat de defensa conjunta que espera que es consolidi després de les eleccions.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelEleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut