El primer ministre israelià fixa públicament la postura del seu govern, en plenes negociacions al Caire
El primer ministre israelià fixa públicament la postura del seu govern, en plenes negociacions al Caire (Reuters/Ronen Zvulun)

Netanyahu diu que no acceptarà la fi de la guerra i Hamas l'acusa de sabotejar les converses

El grup islamista acusa el primer ministre israelià de "sabotejar els esforços" per a un nou alto el foc i dona per acabades les converses sota la mediació egípcia

RedaccióActualitzat

Els negociadors de Hamas anuncien que tornen a Doha i donen per acabades les reunions amb els mediadors egipcis per intentar aconseguir una treva a la Franja de Gaza.

Un responsable del moviment islamista palestí ha assegurat que la reunió amb el ministre d'Intel·ligència d'Egipte "ha acabat" i tornen a la capital qatariana per informar els dirigents del Hamas.

L'esperança d'una treva a Gaza s'ha anat diluint en les últimes hores per les profundes diferències entre Hamas i Israel respecte a la durada de l'hipotètic alto el foc.

La postura oficial d'Israel és que vol un alto el foc per alliberar ostatges, però no un cessament definitiu de les hostilitats. L'ha verbalitzada el primer ministre, Benjamin Netanyahu, mentre totes dues parts continuen negociant al Caire.

Netanyahu ha enviat aquest missatge en plenes converses. Fixa d'aquesta manera, i públicament, la postura d'Israel, que acceptaria un alto el foc de sis setmanes per alliberar ostatges --segons fonts de la negociació--, però que manté els objectius marcats des de l'inici de la guerra a Gaza.

"No estem disposats a acceptar una situació en què els batallons de Hamàs surtin dels seus refugis, tornin a prendre el control de Gaza i reconstrueixin la seva infraestructura militar."

Netanyahu ha insistit en les últimes setmanes que no contempla una fi definitiva de l'ofensiva ni tampoc vol renunciar a fer una incursió a la ciutat de Rafah.

Aquestes condicions són inadmissibles per a Hamas, que reclama un cessament de les hostilitats total i la retirada de les tropes israelianes. El grup islamista ha acusat Israel de "sabotejar els esforços" per a una treva a Gaza.

El líder de Hamas, Ismail Haniyeh, ha dit en un comunicat que Netanyahu "s'inventa excuses constantment" per continuar la guerra.

 

Aquest mateix diumenge, el gabinet de guerra també ha votat per unanimitat tancar l'emissió del canal qatarià Al-Jazeera a Israel.

La cadena manté una gran quantitat de periodistes a Gaza i és una de les principals fonts d'informació sobre el terreny, de molt difícil accés per als mitjans estrangers.


Atac a un pas fronterer

Mentre continuen les negociacions al Caire, l'exèrcit d'Israel ha informat que el pas fronterer de Kerem Shalom, al sud-est de la Franja de Gaza, ha rebut un atac amb 10 projectils provinents de la ciutat de Rafah, que es troba a pocs quilòmetres. La premsa israeliana parla de diversos ferits, però no n'hi ha cap confirmació oficial.

Tel-Aviv ha avisat que ha tancat el corredor que, en fer frontera amb Egipte i la Franja, és un dels passos per on Israel permet que accedeixin camions amb ajuda humanitària. Poc després, Hamas ha reivindicat l'atac al pas de Kerem Shalom.

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a Gaza
Anar al contingut