Milers de manifestants aquest dissabte a Santa Cruz de Tenerife
Milers de manifestants s'han concentrat aquest dissabte a Santa Cruz de Tenerife (Alberto Valdés/EFE)

Milers de persones protesten a les Canàries contra el turisme de masses

Sota el lema "Canàries té un límit", reclamen un canvi profund en un model de turisme que "expulsa" els veïns

"Canàries té un límit", "Canàries no es ven" o "Turista, respecta la meva terra". Són algunes de les pancartes que s'han pogut veure a les vuit illes Canàries durant les manifestacions convocades contra el model turístic actual

En total, més de 57.200 persones, segons dades de la delegació del govern espanyol a les illes --més de 100.000, segons els organitzadors--, han sortit als carrers aquest dissabte.

La concentració més multitudinària ha estat a les dues capitals de la comunitat autònoma: a Santa Cruz de Tenerife, on s'han reunit 30.000 manifestants, i a Las Palmas de Gran Canaria, amb 14.000 assistents.


Contra un model que "expulsa" els veïns

Pels organitzadors, el model turístic vigent és perjudicial tant per als veïns com per al medi ambient, i cal posar-hi límits. Per exemple, demanen que s'aturi la construcció de dos nous hotels a Tenerife i que els veïns tinguin veu en la presa de decisions que tenen a veure amb el turisme.

Les marxes també reclamen mesures com controlar els lloguers estacionals, limitar la compra de cases per part de no residents i establir una moratòria turística. Aquesta última suposaria suspendre l'autorització de noves places hoteleres i pisos vacacionals. 

Víctor Martín, un dels portaveus de "Canàries s'esgota", la plataforma convocant, ha celebrat que les xifres de participació i ha qualificat la jornada d'"històrica".

"El poble canari per fi s'ha alçat de nou. No hi haurà marxa enrere en tot això."

"Esperem que faci reflexionar el govern de les Canàries perquè atengui una demanda que ha quedat clar que secunden amplis sectors de la població", ha afegit Elena Martín, una altra de les portaveus, en declaracions a EFE des de Gran Canària.

"Turista, respecta la meva terra" ha estat un dels lemes de la protesta a Santa Cruz de Tenerife (Alberto Valdés/EFE)

A Barcelona, Madrid, Màlaga i Granada també s'han fet manifestacions de suport, encara que més minoritàries. "A Andalusia tenim el mateix problema", ha afirmat una de les assistents a la concentració de Màlaga, que ha denunciat que el turisme de masses aboca els veïns a "preus desorbitats" de l'habitatge.

Una nova mobilització històrica

Les protestes recullen el malestar dels canaris pels alts índex de pobresa, els salaris baixos o la taxa d'atur, que es troba al 16,2% i és de les més altes de tot l'Estat. Aquestes xifres han servit de marc de la manifestació d'avui, a més del fet que les illes Canàries són la quarta comunitat autònoma amb el preu més alt de lloguer per metre quadrat i travessa la pitjor sequera de la seva història. 

Amb més de 57.000 assistents, les mobilitzacions d'aquest dissabte recorden les grans marxes celebrades a les Canàries amb reivindicacions mediambientals: la del 2002 contra la instal·lació de torres d'alta tensió a la corona forestal de Tenerife o la del 2014 contra les prospeccions de petroli davant les costes de Lanzarote i Fuerteventura.

Els paisatges volcànics i platges assolellades de les Canàries reben cada any 16 milions de turistes. Per contra, la població resident és de 2,2 milions. El turisme representa el 36% del PIB de l'arxipèlag i dona feina a pràcticament quatre de cada deu canaris.

ARXIVAT A:
TurismeLes Canàries
Anar al contingut