Dues dones i un home recol·lectant cocos a l'illa Espiritu Santo, a Vanuatu (iStock / Ikonya)

Més rics, però no més feliços: mapa de la felicitat sostenible, liderat per Vanuatu

L'Índex del Planeta Feliç pondera la longevitat, el benestar personal i la petjada de carboni i vol impugnar el PIB com a única mesura de la riquesa real dels països

Actualitzat

Els poc més de 300.000 habitants de la República de Vanuatu, un petit arxipèlag del Pacífic, són els campions del benestar sostenible al món, segons l'Índex del Planeta Feliç 2024, HPI en anglès.

Aquest índex, que valora conjuntament l'esperança de vida, la felicitat personal i la petjada de carboni dels habitants de gairebé 150 països, vol demostrar que no és als països més rics on la gent té més benestar. 

El segon país més valorat és un clàssic en les llistes de països més feliços, Suècia, però és seguit per tres que no solen sortir-hi tan ben parats: El Salvador, Costa Rica i Nicaragua.

L'informe que acompanya l'índex afirma que els bons resultats no són fruit de la casualitat, sinó de polítiques encaminades a reduir la petjada ecològica alhora que es fomenta el benestar de la població:

"Tots aquests països han prioritzat fins a cert punt de manera conscient i intencionada el benestar sostenible dels seus ciutadans per sobre del creixement econòmic brut, per exemple, eliminant els combustibles fòssils en la producció d'electricitat o invertint en serveis públics més que els països veïns."


Ponderació de longevitat, felicitat i carboni

La nota final pondera els tres paràmetres, de manera que els països més valorats són els que tenen una població més longeva i amb més benestar tot limitant la despesa ambiental mitjana per càpita.

Les dades de longevitat són de l'ONU, les de la petjada de carboni, en tones de CO2 per persona i any, de la base de dades World Inequality, i les mesures del benestar personal les treuen de l'enquesta que fa regularment la consultora Gallup a almenys 1.000 persones de cada país del món.

Espanya hi està molt ben situada, en setè lloc, amb molt bona puntuació en longevitat i felicitat, però dolenta en la petjada de carboni, i a la llista també hi destaquen Dinamarca, Panamà, França i Xile.

El país més ric del món, en canvi, Estats Units, es situa en el lloc 102, molt per sota de països com Grècia, Algèria, el Perú o Albània, i altres països rics com Singapur o Kuwait encara en surten més mal parats.


La llista sencera

Aquesta és la llista dels 147 països analitzats, amb les puntuacions dels tres paràmetres i la nota final calculada de manera ponderada en relació a tots tres:


El 10% més ric no té més benestar

És la sisena edició d'aquest índex, que es va començar a elaborar fa gairebé 20 anys, i la primera en què s'han analitzat els tres paràmetres en relació a la renda individual a dins de cada país.

La conclusió de l'informe és que el 10% més ric de la majoria de països té una puntuació total molt més baixa que la resta de la població, perquè té una petjada de carboni molt alta i no la compensa amb una millora equivalent del benestar:

"Tot i que les categories d'ingressos més alts tendeixen a tenir una esperança de vida i un benestar cada cop més alts que els grups d'ingressos mitjans, aquests guanys són minúsculs en relació a les grans diferències en la mida de la seva petjada de carboni en comparació amb la mitjana d'ingressos."

Vanuatu ja va ser el país més ben valorat en la primera edició de l'HPI, el 2006, feta pel laboratori d'idees New Economics Foundation, i que ara ha elaborat un altre, el Hot or Cool Institute de Berlín.

Objectiu: treure pes al PIB

Un dels objectius del creador de l'HPI, Nic Marks, és alertar que el producte interior brut per càpita, o PIB, que encara és l'índex de referència en l'àmbit econòmic, no té en compte els límits ecològics del planeta.

En aquest sentit, el Hot or Cool Institute remarca que 6 de cada 10 països amb el PIB per càpita més alt tenen puntuacions per sota de la mitjana en l'HPI.

El resultat d'aquest índex contrasta amb un altre que és força més conegut, el que es fa anualment amb el patrocini de l'ONU, que es va conèixer fa un mes i que ha tornat a encapçalar Finlàndia.

El resultat final de la llista de l'HPI, amb notes entre els 13 i els 57 punts, és aquest mapamundi on la majoria de països amb més bona nota, els de verd més fosc, es concentren a l'Europa occidental i a l'Amèrica Central.
 

 

 

 

ARXIVAT A:
SostenibilitatCrisi climàtica
Anar al contingut