
Més presó per als conductors beguts, drogats o que fugin del lloc de l'accident
El Congrés aprova l'enduriment de penes del Codi Penal per les imprudències de trànsit
El Congrés ha aprovat aquest dijous la reforma del Codi Penal que recull algunes de les demandes dels col·lectius de víctimes d'accidents. S'endureixen els articles sobre l'homicidi imprudent i l'omissió de socors. Els accidents amb lesions tornen al Codi Penal després que el PP els retirés en la reforma del 2015.
Enduriment de penes per imprudències al volant
Els accidents de trànsit amb víctimes mortals que constitueixin un delicte d'homicidi imprudent, que recull l'article 142 del Codi Penal -és a dir, les morts derivades d'excés de velocitat i del consum d'alcohol i drogues--, comportaven penes d'entre 1 i 4 anys de presó. Ara, el delicte es castiga amb penes d'entre 4 i 9 anys de presó. S'aplicaran els 9 anys en els casos d'accident amb múltiples víctimes.

Delictes d'omissió d'ajuda i abandonament del lloc
A més del delicte d'omissió de socors, que recull l'article 195, ara es va una mica més enllà i es crea un nou delicte recollit en l'article 382 bis. Es tracta del delicte d'abandonament del lloc de l'accident.
En el cas del delicte d'omissió de socors, s'eximia el conductor que fugia del lloc de l'accident quan la víctima moria a l'acte. Amb el nou article, abandonar el lloc de l'accident serà un delicte, en qualsevol dels casos. En aquest cas, si s'és el responsable de l'accident, la pena per fugir va de 6 mesos a 4 anys de presó. Si es presencia l'accident hi ha una pena màxima de 6 mesos de presó.
Emparar el 90% de les víctimes d'accidents
Amb la reforma, també tornen a la via penal els accident amb lesions. Després de la reforma penal del PP del 2015 els accident amb lesions van quedar relegats a la via civil. Ara, tornen a emparar-se les víctimes del 90% dels accidents.
Aquest és el cas de l'Anna González, que va explicar la seva història en una campanya de la Direcció General de Trànsit, DGT.

L'any 2013, el conductor d'un camió va atropellar el seu marit, que anava amb bicicleta, i va fugir. No se'l va condemnar pel delicte d'omissió de socors i es va arxivar el cas. Més tard, va ser castigat per homicidi imprudent però no per omissió d'ajuda, perquè es va considerar que havia mort a l'acte.

Fa tres anys, va començar la seva lluita per aconseguir canviar el Codi Penal. A través de la plataforma Change.org, #porunaleyjusta , va recollir 230.000 signatures. Ara, la seva constància ha tingut premi.
"Amb això s'aconsegueix que tot vagi per la via penal. La via penal és gratuïta per a la víctima, i a més tens la figura del fiscal i el forense. El forense fa un informe gratuïtament."
Fins ara, les víctimes amb lesions havien de lluitar per la via civil per aconseguir indemnitzacions de les asseguradores. Les associacions de víctimes estan satisfetes. Josep Pérez Tirado, advocat de l'associació de víctimes Stop Accidentes, creu que es reduirà la sinistralitat.
"És una reforma que, des del punt de vista de les associacions de víctimes, millora la seguretat vial i pot ajudar a una reducció de la sinistralitat, perquè la gent ha de ser conscient que si produeix un accident greu podrà tenir penes greus."
Anna González afegeix que, sobretot en els casos en què el conductor ha consumit alcohol o drogues, penalitzar l'abandonament del lloc de l'accident ajuda a fer que la fugida no es "vegi com un encobriment, sinó que ha d'assumir les conseqüències".