6.872 morts i més de 10.000 desapareguts a Líbia per la catàstrofe natural "Daniel"

La ciutat més afectada ha estat Derna, a l'est del país, que espera rebre ajuda humanitària els pròxims dies

Laia Berenguer LumbierresActualitzat

La tempesta "Daniel" ha deixat 6.872 morts i més de 10.000 desapareguts a l'extrem oriental de Líbia, segons el govern de Bengasi, que controla l'est del país i no està reconegut internacionalment. Les xifres, però, podrien augmentar en les hores vinents.

Les pluges torrencials i les inundacions han arrasat la ciutat de Derna, de la qual ha desaparegut una quarta part després que les dues preses que abastien d'aigua el municipi s'han enfonsat per les pluges.

Una muntanya de cotxes apilats per la tempesta (Reuters)

Molts edificis s'han ensorrat, les cases han quedat inundades i abandonades, els vehicles bolcats sobre les carreteres i els arbres han caigut. La majoria de les morts que es coneixen per al moment s'han registrat a Derna i els cossos s'amunteguen, mentre els ciutadans busquen als seus familiars.

Cossos de víctimes en una fossa comuna a Derna (Reuters/Ayman Al-Sahili)

Altres localitzacions que han patit destrosses són Al-Marj o la mateixa Bengasi. L'embassament de la zona muntanyosa d'Al-Bayda ha sobreeixit i d'altres han rebentat a causa de l'escàs manteniment.

Una vista aèria de les riuades (Reuters)

De Grècia a Líbia, passant pel Mediterrani

La borrasca es va originar a Grècia com una depressió o una tempesta convencional i es va acabar convertint en una gota freda, de precipitacions violentes i trajectòria imprevisible. Després d'afectar Grècia, va fregar algunes zones de Turquia i del sud d'Itàlia i semblava que perdia força.

Però quan va passar per sobre d'una zona del mar Mediterrani sobreescalfada, va tornar a agafar embranzida fins a convertir-se en un minihuracà mediterrani, un medicà, que va arribar a Líbia diumenge a la nit.

Un carrer inundat a Derna (Reuters)

Països com Turquia han enviat ajuda humanitària, com vehicles de recerca i rescat, generadors, aliments i medicaments. Es calcula que hi ha uns 20.000 desplaçats.

La Mitja Lluna Roja dels Emirats Àrabs Units es prepara per enviar ajuda humanitària urgent a les persones afectades per les inundacions mortals a Líbia. L'enviament inclou menjar, refugi i subministraments mèdics.

La tempesta ha malmès algunes carreteres (Reuters)

L'arribada d'ajuda, compromesa per la situació política

La turbulenta situació política que viu el país des de fa dotze anys complicarà l'arribada d'ajuda humanitària.

El 2011, després de la caiguda del règim de Moammar al-Gaddafi, el caos es va apoderar del país i Líbia té, ara, dos governs: el de Trípoli, a l'oest —que té reconeixement internacional—, i el de Bengasi, a l'est —el govern rebel.

El país viu en una guerra civil permanent que agreuja -més encara- la tragèdia que la tempesta Daniel ha desfermat.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaÀfricaMeteorologiaSeguretatInundacions Grècia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut