Rovira a l'entrevista al Programa a Els Matins
Rovira llença la tovallola per refer ponts en l'independentisme

Marta Rovira avisa Illa que el suport d'ERC als pressupostos no està garantit

La comissió de garanties avala que el congrés d'Esquerra es faci el 30 de novembre i no abans com demanava la candidatura de Junqueras

RedaccióActualitzat

Marta Rovira ha defensat el suport dels republicans a la investidura de Salvador Illa i ha assegurat que "ERC no l'ha investit sense més". Per Rovira, després de les eleccions del 12 de maig, no es podia negar la realitat, que s'ha perdut la majoria independentista, i calia fer, diu, "de la necessitat virtut".

Al programa Els matins de TV3, Rovira ha avisat el president català que ERC no donarà suport als pressupostos dels socialistes si no els convenç el projecte de país dels socialistes.

Davant la pèrdua de la majoria independentista, Rovira ha defensat que la millor opció no era una repetició electoral, perquè s'hagués donat ales -diu- a l'extrema dreta, sinó que calia aprofitar el context perquè Catalunya fes un pas més per "posar fi a l'espoli fiscal" amb l'acord amb el PSC pel finançament de Catalunya.

"Hem fet una passa més cap a la sobirania del nostre país. Hem treballat pel país. ERC ha entomat la situació amb una actitud de treure'n una cosa positiva, un avenç per construir sobirania i fer que el país tingui més recursos per fer més polítiques socials"

Rovira ha assegurat que faran oposició i no entraran al govern d'Illa, perquè tenen un "projecte de país molt diferent": "Que compleixin primer l'acord. Si el compleixen, podrem establir relacions d'una mica més de confiança".

Davant el debat de si és o no concert econòmic, Rovira ha dit que el que cal és vetllar pel compliment de l'acord.  

"Hem de començar a implementar l'acord. Hem de pactar el comitè de seguiment  i calendaritzar els primers passos cap a la sobirania fiscal. Anirem guanyant raó. Podrem recaptar tots els recursos que genera Catalunya, tindrem capacitat normativa... Hem de poder recaptar el primer exercici de l'IRPF del 2025."


Renovació de lideratges 

Tal com ha explicat Rovira, el comitè de garanties del partit ha avalat la data i el dictamen estableix que els acords presos per l'executiva no contradiuen la normativa i són "plenament vigents i vàlids". 

Els militants d'Esquerra doncs hauran d'esperar fins al 30 de novembre per escollir la nova direcció, tal com estava previst, tot i que un terç del Consell Nacional, proper a Oriol Junqueras, va demanar un avançament. És per això que han presentat arguments per demanar nova resposta. 

Sobre la possibilitat que ERC acabi liderada per Junqueras i Junts, per Puigdemont, Rovira ha advocat per la necessitat que agafi les regnes dels partits "una nova generació que no tingui cap llaç amb el 2017".

Per Rovira, en el congrés s'ha de parlar del projecte, de l'estratègia i aposta per la renovació del lideratge.

"ERC té més talent que mai. S'ha de renovar l'estratègia política perquè la gent deixa de votar-nos. Jo aposto per la renovació i faig el primer pas dient que no em tornaré a presentar."

 

Rovira tira la tovallola per refer ponts

Marta Rovira ha assegurat que "tira la tovallola" per refer ponts amb Junts i el moviment independentista. La republicana ha qualificat de "dur" el seu retorn a Catalunya, ja que, després de sis anys d'exili, ja no hi ha "ni majoria independentista, ni consens estratègic des del punt de vista institucional i social" per buscar una via per aconseguir la independència.

Per Rovira, ha estat "bastant difícil" tornar a establir diàleg amb Junts, per exemple amb el tema del finançament singular:

"Junts ha de respondre si es vol asseure al cantó de la taula on hi ha Vox, PP i alguns barons socialistes que ataquen el concert econòmic, que és imprescindible quan es parla d'unilateralitat per fer la independència, o si vol asseure's al costat de Catalunya per intentar acabar amb el dèficit fiscal"

La secretària general dels republicans ha instat a la renovació dins i fora dels partits.

"Ja no sé què més fer perquè ens tornem a entendre, és molt difícil. Per això demano renovació, als partits, a l'àmbit social, cal nova generació amb menys llast per fer noves relacions."  

 

 

ARXIVAT A:
ERCMarta Rovira
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut