Manifestació a Barcelona en defensa dels càrrecs electes investigats per desobeir les lleis de l'Estat
El manifest de la marxa d'aquest dissabte, "Que cap tribunal ens faci callar", ha superat les 1.800 firmes de suport
Milers de persones s'han manifestat a Barcelona amb el lema "Sense por", contra la «persecució judicial» d'alcaldes i regidors. Un fet que qualifiquen d'ofensiva antidemocràtica per part del govern espanyol.
Alguns càrrecs electes estan sent investigats per sedició després de l'aprovació de mocions municipals de suport a la declaració independentista del Parlament.
El manifest de la marxa d'avui "Que cap tribunal ens faci callar", ha superat les 1.800 firmes de suport.
La marxa, que ha sortit de la plaça Universitat cap a les cinc de la tarda ha acabat a la plaça de Sant Jaume, on han fet els seus parlaments els alcaldes de Vilassar i Berga.
La manifestació ha comptat amb una capçalera integrada per membres destacats d'entitats i partits sobiranistes i d'esquerres, com els republicans Joan Tardà i Alfred Bosch; Gerardo Pisarello, Jaume Asens i Gala Pin, de Barcelona en Comú; el president d'Òmnium, Jordi Cuixart; Teresa Forcades, de Procés Constituent; Eduard Calvo, vicepresident de l'AMI, i David Companyon, d'EUiA.
Jordi Cuixart d'Omnium Cultural s'expressava així durant la manifestació:
"Estem aquí per donar suport a tots els imputats i per complir la voluntat de tots els ajuntaments de Catalunya. La nostra més enèrgica denúncia contra l'Estat espanyol per judicialitzar un contenciós que és del tot polític".
Joan Tardà, d'ERC, també ha explicat perquè era a la manifestació:
"Obeirem només el parlament de Catalunya. Ara tenim dues eines i una majoria independentista al Parlament de Catalunya i un govern independentista que ha dit que és el que faria, com ho faria i quan ho faria. I ara tot depèn de nosaltres. Obediència al Parlament de Catalunya i sense por."
També estava previst que participessin en la manifestació tots els diputats "cupaires" al Parlament de Catalunya. Al final, ha tancat l'acte l'actuació musical d'Ovidi3, amb David Fernàndez, i la del conjunt Ebri Knight.
Càrrecs electes investigats
Per ara, la CUP és el partit que ha mostrat una oposició més gran a col·laborar amb els requeriments i citacions provinents de la justícia espanyola, especialment, en les investigacions iniciades arran de l'aprovació de mocions municipals de suport a la declaració independentista del 9 de novembre.
Un dels primers insubmisos va ser l'alcalde de Celrà, Daniel Cornellà, que, juntament amb el seu equip de govern, es va negar a col·laborar amb l'Audiència Nacional espanyola.
Més tard, també es van iniciar procediments contra Joan Coma, regidor de la CUP a Vic, el primer càrrec electe investigat per sedició, i Montse Venturòs, alcaldessa de Berga. En aquest últim cas, en un jutjat de la capital del Berguedà per no despenjar l'estelada de l'ajuntament.
Per aquest motiu, el partit de l'esquerra independentista va posar en marxa la campanya "Sense por", de la qual la manifestació en suposa la culminació. A més, respon al manifest "Que cap tribunal ens faci callar", que a dia d'avui ja han firmat 1.820 persones i 37 col·lectius, i ha aconseguit suports força transversals entre el sobiranisme i l'esquerra catalana.