Manel Alías entra a Palmira, ciutat patrimoni de la humanitat

Les tropes russes exhibeixen la reconquesta de Palmira com a baluard de la seva implicació en la guerra contra Estat Islàmic a Síria

RedaccióActualitzat

TV3 ha pogut entrar a Palmira, ciutat patrimoni de la humanitat. L'excèrcit rus ha custodiat la visita a la ciutat d'arqueòlegs, periodistes i membres de la Unesco. Entre ells, Manel Alías, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou.

 

 

Quan arribes a la nova Palmira sembla una ciutat saquejada, plena de milicians i soldats, ells en són els únics habitants. Abans la ciutat en tenia 50.000. La lluita ha estat intensa.

La ciutat antiga, després de 10 mesos sota control d'estat islàmic ara és orgull de russos i sirians que l'han alliberat. Les tropes russes exhibeixen la reconquesta de la ciutat, com a estendard del seu paper en la guerra contra Estat Islàmic. La històrica ciutat siriana va ser recuperada per les tropes fidels a Al-Assad i els soldats russos fa un mes als jihadistes de Daesh.

Els monuments més emblemàtics estan molt castigats. La ciutat encara està lluny de recuperar la normalitat. Ara cal assegurar la zona perquè la població hi pugui tornar a viure i el més urgent és netejar-la de les mines que hi han deixat els jihadistes. Ja s'han desactivat 18.000 mines. Ara mostren com fer-ho a soldats sirians. En el teatre romà, Estat Islàmic va executar públicament 25 soldats i no gaire lluny també van decaptiar Khaled Assad, un dels arqueòlegs que es cuidava de les ruïnes grecoromanes de la ciutat mil·lenària.

Ara començaran a restaurar les restes arquitectòniques que han estat destruïdes, com l'Arc del Triomf. Sembla que es podrà recuperar perquè se'n conserven totes les peces que el componien i que han quedat esmicolades a terra.

Per recuperar la Palmira d'abans de la guerra civil caldrà esperar entre cinc i set anys. Aquest podria ser el temps mínim per tornar-li a donar l'esplendor que tenia abans que els jihadistes la destruïssin.

Síria és el país que té més centres monumentals que són patrimoni de la humanitat, sis en total, i tots estan en perill a causa de la situació que viu el país.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut