Mandy Barker, la fotògrafa que converteix en art els oceans de plàstic

L'artista britànica, que exposa al Museu Diocesà de Barcelona, fa deu anys que recull plàstic dels oceans i transformant-lo en art a partir de les seves fotografies

La fotògrafa britànica Mandy Barker té l'habilitat de transformar els plàstics que troba a la platja en fotografies impactants.

Fins al 22 de setembre exposa aquestes imatges al Museu Diocesà de Barcelona, en una mostra que vol ser un diàleg amb les obres de pintors del segle XIX i que fan palès la degradació de l'ecosistema.


Fotografies per amplificar la recerca científica

Des de fa 15 anys, aquesta artista de Leeds passeja per les platges de tot i recull plàstics de tot tipus. Taps, botons, bocins d'ampolles, neumàtics, filferros, encenedors... Rebuig que fotografia i selecciona minuciosament en una llibreta.

"Vaig començar a fer fotos dels plàstics de la platja i em vaig adonar que la gent no estaria interessada a veure aquelles fotografies, perquè veuen escombraries a tot arreu", explica Barker.

"Havia de fer alguna cosa diferent per atrapar les persones, fer-ho bonic i que diguessin: 'Això és bonic, què deu ser?' I després, llegint el que representa aquella imatge, es quedessin commocionats".

La sèrie "Penalty" pretén crear consciència sobre la contaminació marina centrant-se en les pilotes de futbol com a objecte plàstic i símbol global (Mandy Barker)

En un primer cop d'ull, les fotografies de Barker semblen criatures submarines precioses. Lluny d'això, són milions de tones de rebuig que es llencen al mar i es troben, també, als estómacs dels peixos i dels ocells.

La col·lecció "Still" mostra ocells morint a la costa, incapaços de volar a causa del pes del plàstic que tenen a l'estómac (Mandy Barker)

Per a un Mundial de la FIFA, va fer una crida a rebre pilotes de futbol recollides a les costes d'arreu del món. N'hi van enviar 769 i en va fer la sèrie "Penalty".

Per fer les fotografies de "Penalty" es van recuperar 992 pilotes de diferents oceans del món en només 4 mesos (Mandy Barker)

Barker, al costat d'obres de Renoir, Rusiñol i Torres García

Reconeguda i premiada internacionalment, ha publicat a les revistes Time i National Geographic, i ha exposat des del Moma de Nova York a les Nacional Unides. Ara, la seva obra arriba al Museu Diocesà de Barcelona amb l'exposició "Oceans. De Renoir als microplàstics. Amb obres de Mandy Barker".

La reflexió sobre els canvis ambientals que han patit platges i oceans de l'obra de Barker contrasta amb pintures del segle XIX i principis del segle XX. El punt de partida és l'oli d'Auguste Renoir "Platja de Pornic", del 1892, on es transmet una visió d'una platja somiada, encara no contaminada pels plàstics.

'Cyanotype Imperfections' mostra peces de roba que imiten algues marines, amb la intenció de conscienciar sobre el consum excessiu de roba de plàstic
"Cyanotype imperfections" mostra peces de roba que imiten algues marines, amb la intenció de conscienciar sobre el consum excessiu de roba de plàstic (Atkins-Barker/Mandy Barker)

A més a més, està acompanyada d'obres de Santiago Rusiñol, Joaquim Torres García, Hermen Anglada Camarasa, Lluís Masriera, Alexandre de Cabanyes i Enric Serra.

 

ARXIVAT A:
CulturaArt
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut