Milers de malaguenys han ocupat els carrers del centre històric per denunciar els efectes negatius de la massificació turística
Milers de malaguenys han ocupat els carrers del centre històric per denunciar els efectes negatius de la massificació turística (Europa Press/Álex Zea)

Màlaga també protesta contra el turisme de masses: "Volem viure, no sobreviure"

Milers de persones recorren el centre de la ciutat andalusa per denunciar la situació de l'habitatge per culpa de la massificació turística

RedaccióActualitzat

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte pels carrers de Màlaga per denunciar la situació "insostenible" dels preus de l'habitatge i els lloguers i reclamar un canvi de model turístic que faci que "torni a ser una ciutat digna de ser habitada". 

La ciutat andalusa s'afegeix així a les mobilitzacions recents contra la massificació a Palma i a les Illes Canàries, alguns dels principals destins turístics de l'Estat. Segons els organitzadors, hi han participat 25.000 persones, 5.500 segons la Policia Nacional. 

Durant la marxa, convocada pel Sindicat d'Inquilines de Màlaga amb el suport d'una cinquantena d'entitats, s'han sentit crits com "Màlaga no es ven" o "Màlaga per viure, no per sobreviure". També s'han pogut llegir lemes com "El turisme o la vida" o crítiques al fet que la ciutat s'hagi convertit en un "parc temàtic".


També hi ha hagut dards contra l'alcalde malagueny, Paco de la Torre, i el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno. La secretària general de Podem, Ione Belarra, que ha assistit a la manifestació, ha descrit Moreno com un "autèntic comercial de la patronal immobiliària".

"La gent està dient alt i clar que les ciutats són per viure, no són per als turistes."

Belarra ha reclamat mesures "contundents i valentes", com una moratòria dels habitatges turístics i una reducció dels existents.

'Màlaga s'esgota' o 'Un turista més, una veïna menys' han estat algunes de les pancartes de la manifestació
"Màlaga s'esgota" o "Un turista més, una veïna menys" han estat algunes de les pancartes de la manifestació (Europa Press/Álex Zea)

L'Ajuntament va anunciar recentment que els nous pisos turístics hauran de tenir una entrada independent, una mesura temporal per calmar el mercat de l'habitatge mentre es treballa en un marc regulador dels usos turístics.

Segons el Sindicat d'Inquilines, hi ha 12.196 habitatges d'ús turístic registrats a Màlaga, xifra que es tradueix en 63.594 places. En algunes zones cèntriques, com la plaça de la Merced, un 68,9% dels habitatges estan dedicats al turisme.

La crisi de l'habitatge

Manifestacions com les de Màlaga, les Canàries o Palma tenen un comú la denúncia de l'impacte del turisme de masses en els preus dels habitatges. Un impacte comú a totes les destinacions turístiques, també a Catalunya.

A Barcelona, en concret, l'Ajuntament ha anunciat recentment dues mesures concretes per mirar de contenir la massificació turística.

D'una banda, cobrarà quatre euros per persona i nit a tots els turistes que visitin la ciutat, un augment respecte als 3,25 euros que paguen actualment, i el màxim permès per llei.

De l'altra, l'alcalde Collboni s'ha proposat eliminar els 10.000 pisos turístics que hi ha a Barcelona en quatre anys, una mesura que ja ha despertat força polèmica i que l'associació Apartur, que aplega 7.000 pisos turístics de Barcelona, ha criticat.

 

ARXIVAT A:
Andalusia
Anar al contingut