Les tires de Mafalda es van deixar de publicar l'any 1973
Catalunya Migdia

Mafalda, odiant la sopa des de fa 60 anys

L'editorial Lumen publica totes les historietes del personatge de Quino en un sol volum per celebrar que aquest setembre farà 60 anys de l'aparició de la primera tira còmica

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Camps Puigantell

Redactora de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

Se la coneix a tot arreu perquè volia parar el món per baixar-ne i per frases lapidàries com aquella segons la qual "no es pot amassar una fortuna sense convertir els altres en farina". La Mafalda sempre tindrà sis anys, però aquest 2024 en fa 60.

La primera tira còmica del personatge de Quino va sortir publicada el 29 de setembre del 1964 a la revista setmanal argentina Primera Plana. Ràpidament, però, es va convertir en un èxit amb milions de còmics venuts i traduïts a més de 20 idiomes. 

A Espanya, Mafalda hi va aterrar l'any 1970 de la mà de l'editorial Lumen, que ara celebra aquest 60è aniversari reeditant totes les tires, en català i en castellà. L'editora Lola Martínez de Albornoz, bona coneixedora de l'obra de Quino, admet que l'èxit de Mafalda va sobrepassar el seu autor:

"D'alguna manera, es va veure una mica perjudicat pel seu personatge, perquè sempre serà recordat per aquesta nena. Quino deia moltes vegades que els lectors el feien sentir com un criminal de guerra per haver-la matat."

I és que encara que tinguem la sensació que Mafalda és eterna, la veritat és que les tires còmiques només es van publicar entre el 1964 i el 1973, moment en què Quino va confessar que se li havien esgotat les idees.

Segons aquesta editora de Lumen, "li va passar com a Cervantes amb el Quixot, que el personatge --la Mafalda-- el va eclipsar i fagocitar d'alguna manera". L'humorista gràfic argentí, que va continuar treballant en altres projectes, va morir l'any 2020 als 88 anys.

Quino amb la Mafalda, a Buenos Aires (EFE)

Els missatges de Mafalda continuen sent vigents?

Considerada una "heroïna del nostre temps", com va dir l'escriptor i filòsof Umberto Eco, aquesta nena de sis anys que odiava la sopa --una al·legoria de la dictadura argentina-- ha tingut i encara té milers de fans.

Un dels grans seguidors de Mafalda és Manel Fontdevila, humorista gràfic del setmanari satíric El Jueves. Fontdevila, autor per exemple de La Parejita, admet que quan va començar "copiava molt les expressions, les cares i els gestos dels personatges de Quino". I creu que malgrat que alguns missatges puguin semblar vells, Mafalda encara continua molt viva:

"Jo penso que sí, que encara és vigent. Evidentment, l'humor i qualsevol tipus de creació que vagi lligada a l'actualitat té coses que s'envelleixen una mica pitjor, però el missatge és perfectament vàlid i les tires funcionen molt bé."

Tots els drets reservats (c) Successors de Joaquín

L'editora Lola Martínez de Albornoz coincideix en la vigència del missatge de la Mafalda, perquè parla de les coses que encara ens preocupen, que ens han preocupat i que ens continuaran amoïnant: l'amor, la justícia, l'amistat i la compassió.

"Quino deia que la Mafalda era una nena que intentava resoldre el dilema de qui eren els bons i els dolents en aquest món, i això ho continuem fent."

Lumen ha començat a celebrar ara el 60 aniversari de la Mafalda amb un recull de totes les seves historietes en un sol volum, tant en català com en castellà.

Lumen celebrarà el 60 aniversari de la Mafalda des d'ara fins a finals d'any (Editorial Lumen)

L'editorial, però, continuarà fent coses al llarg de l'any. De fet, al maig publicarà "Universo Mafalda", on es descobriran tots els secrets del personatge.

ARXIVAT A:
Còmic
Anar al contingut