L'ONU confirma que Israel va disparar contra la multitud que esperava ajut humanitari a Gaza

El cap de l'Oficina d'Afers Humanitaris a Gaza, Georgios Petropoulos, ha advertit que "no es pot permetre que coses així tornin a passar"

RedaccióActualitzat

L'ONU ha confirmat que l'exèrcit d'Israel va disparar contra la multitud que esperava aconseguir ajut d'un comboi humanitari a Gaza, aquest dijous. Almenys 115 persones van morir i més de 700 van quedar ferides.

Representants de les Nacions Unides han pogut visitar alguns dels supervivents de la massacre. A l'hospital Al-Shifa han pogut comprovar que hi ha molts ferits de bala. Un d'ells, el jove Mahmoud Ahmad, relata l'atac d'aquesta manera:

"Quan van arribar els camions d'ajut hi vaig anar, i un tanc i un dron van començar a disparar i em van ferir a l'esquena. Vaig sagnar durant una hora fins que un parent va venir i em va dur a l'hospital."

El cap de l'Oficina d'Afers Humanitaris de l'ONU a Gaza, Georgios Petropoulos, ha advertit que "no es pot permetre que coses així tornin a passar".

"Hem vist gent amb ferides de bala, hem vist amputats i hem vist nens tan petits, de 12 anys, que van ser ferits", ha afegit Petropoulos.

Els testimonis recollits per Nacions Unides desmentirien la versió de les Forces de Defensa d'Israel, segons la qual van disparar a l'aire com advertiment per dispersar la multitud.

A més dels ferits de bala, també hi ha persones hospitalitzades que van caure o que van ser trepitjats per l'allau humana que fugia de l'atac.

Ferits per l'atac de dijous a l'hospital Al Shifa

Condemna internacional

Líders i polítics d'arreu del món han demanat una investigació exhaustiva dels fets. El president de la Unió Africana, Moussa Faki Mahamat, ha condemnat aquest dissabte "l'atac de les forces israelianes que va matar i ferir més de cent palestins que buscaven ajuda humanitària per salvar-se la vida al nord de Gaza".

A més, ha exigit un alto el foc immediat a la Franja, una demanda que ha ressonat a la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys.       

Aquest divendres, secretari general de Nacions Unides, Antonio Guterres, també va reprovar l'actuació d'Israel i va reclamar la fi dels combats.

L'atac va motivar una reunió a porta tancada del Consell de Seguretat de Nacions Unides, però els Estats Units va bloquejar de nou la crida a un alto el foc a Gaza.

Repartiment d'ajuda des de l'aire a la ciutat de Gaza (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

No obstant això, davant la indignació internacional, el president dels Estats Units, Joe Biden, busca pal·liar-ne els efectes entre els seus electors. Aquest dissabte, s'ha afegit als països que llancen ajut humanitari a la Franja des de l'aire. Els avions militars han distribuït aproximadament 38.000 àpats, en col·laboració amb Jordània. 

Biden també ha suggerit la possibilitat d'obrir un corredor marítim per facilitar l'entrada d'ajuda a Gaza. Una mesura que se sap que és insuficient, i que, per tant, no ha de substituir la que es faci per via terrestre.

Al seu torn, la Comissió Europea ha anunciat un paquet de 50 milions d'euros per a l'UNRWA, l'Agència de Nacions Unides per als refugiats palestins. També incrementarà el suport d'emergència de 68 milions d'euros a Gaza.

La Comissió continua així els pagaments previstos a l'UNRWA, després de comprovar que les acusacions d'Israel sobre la participació de l'agència en els atacs del 7 d'octubre no eren fundades.

Un tanc israelià a la frontera de la Franja de Gaza (REUTERS/Amir Cohen)

Negociacions al Caire

En les últimes hores, nous bombardejos israelians al nord de la Franja han provocat un centenar de morts més. Des de l'inici de l'ofensiva, el passat 7 d'octubre, 30.200 palestins han mort a Gaza.

Tot mentre, les negociacions entre Israel i Hamas per acordar un alto el foc es reprendran aquest diumenge al Caire, segons ha informat la televisió egípcia. Els esforços es concentren en el cessament d'hostilitats abans de l'inici del Ramadà, el mes sagrat pels musulmans, el pròxim 10 de març.

La represa de les converses es produeix després d'una setmana intensa de contactes dels mediadors a París i a Doha. Damunt la taula, un esborrany d'acord que permeti una treva d'unes sis setmanes i un intercanvi de presoners palestins per ostatges de Hamas.

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut