Segons l'ONU, més de dos milions de persones a Gaza depenen de l'ajuda vital que l'Agència per als Refugiats

L'ONU aparta 12 membres de l'Agència per als Refugiats, acusats per Israel d'ajudar Hamas

Els Estats Units suspenen el finançament a la URWA i demanen a l'ONU "una investigació ràpida i exhaustiva"

RedaccióActualitzat

L'agència de l'ONU per als Refugiats palestins (Unrwa) ha rescindit el contracte a una dotzena dels seus empleats a Gaza i ha obert una investigació sobre la presumpta participació d'aquests treballadors en l'atac de Hamas del 7 d'octubre. Israel els acusa de col·laborar amb Hamas.

El cap de l'agència de l'ONU ha dit que han decidit apartar aquests 12 treballadors i rescindir-los els contractes de forma immediata "per protegir la capacitat de l'agència de subministrar ajuda humanitària" als refugiats. Philippe Lazzarini ha assegurat que qualsevol treballador que es demostri que ha estat implicat en actes de terrorisme "haurà de retre comptes, inclús a través de procediments judicials".

Poca estona després que l'organització que depèn de Nacions Unides fes l'anunci, els Estats Units han "suspès temporalment tot finançament addicional a l'agència".

El cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, ha demanat al secretari general de l'ONU, António Guterres, "una investigació ràpida i exhaustiva". Washington aporta la partida més important de finançament per a l'Agència de l'ONU. Durant l'administració Trump el finançament es va aturar de forma abrupta, però amb l'arribada de Joe Biden a la Casa Blanca es va recuperar.

Israel, que sempre ha tingut la UNRWA en el seu punt de mira, exigeix que es faci una "revisió interna exhaustiva de les activitats de Hamas i altres organitzacions terroristes" dins l'agència. En el passat, el govern israelià ja havia acusat l'agència per als refugiats de corrupció i connivència amb Hamas, però aquest cop l'acusació puja un graó més i els relaciona directament amb l'atac terrorista del 7 d'octubre.

Les relacions entre Israel i l'UNRWA s'han anat deteriorant de forma progressiva des de l'inici de la guerra a Gaza. Aquest dimecres, l'ONU va acusar Israel de disparar amb dos tancs contra un centre de l'Agència per als refugiats palestins a Khan Yunis, en què 13 persones refugiades van morir i 56 van resultar ferides.

Segons l'ONU, més de dos milions de persones a Gaza depenen de l'ajuda vital que l'agència per als refugiats els proporciona des del començament de la guerra. Per aquesta raó, asseguren, qualsevol que "traeixi els valors fonamentals de les Nacions Unides està traint també aquells a qui donem servei a Gaza, al Pròxim Orient i a la resta del món".

 

ARXIVAT A:
IsraelONURefugiatsGuerra a Gaza
Anar al contingut