Refugiats al camp d'Al-Mawasi, a l'oest de Rafah, després de l'atac israelià d'aquest divendres
Refugiats al camp d'Al-Mawasi, a l'oest de Rafah, després de l'atac israelià d'aquest divendres (Reuters/Mohammed Salem)

Prop de 150 morts a Gaza en els pitjors atacs israelians de les últimes setmanes

L'OMS demana a Israel que reobri el pas de Rafah perquè hi pugui entrar ajuda humanitària i milers d'israelians es manifesten per reclamar un nou govern

Redacció/AgènciesActualitzat

L'exèrcit israelià continua la seva ofensiva a Gaza i ha causat prop de 150 morts i gairebé 170 ferits en menys de 24 hores, segons el Ministeri de Sanitat local.

Mig centenar de persones han mort aquest dissabte en diversos atacs als barris residencials d'Altuffah i Zeitun, a la ciutat de Gaza, i al campament de refugiats d'Al-Shati, al nord de la Franja.

Divendres, 25 persones més van morir a Al-Mawasi, a Rafah, en el marc de l'ofensiva israeliana per ocupar la ciutat. L'exèrcit ha justificat que els atacs tenien com a objectiu suposades infraestructures militars de Hamas. Entre les víctimes hi ha dones i nens.

Els tancs avancen cap a les parts occidental i nord de l'enclavament, després que el sud, est i centre ja estiguin sota control israelià. "Tota la ciutat de Rafah és una àrea d'operacions militars israelianes", ha dit el seu alcalde, Ahmed Al-Sufi, que ha lamentat que no hi hagi "cap infraestructura mèdica" que estigui funcionant a la ciutat.

Hamas ha lamentat en un comunicat el "salvatge atac a civils desarmats" i ha acusat Israel de "continuar amb el genocidi de més de vuit mesos". Des de l'inici de la guerra, el 7 d'octubre passat, la xifra de morts supera els 37.000 i el de ferits se situa en els 86.000.

Segons han informat alguns testimonis, hi ha hagut enfrontaments cos a cos entre soldats israelians, militants de Hamas i residents.

Alguns dels palestins assassinats en un atac israelià a Al-Mawasi aquest divendres
Alguns dels palestins assassinats en un atac israelià a Al-Mawasi aquest divendres (Reuters/Mohammed Salem)

La Creu Roja denuncia danys a la seva oficina

Els bombardejos haurien afectat zones considerades humanitàries, entre les quals hi hauria campaments de desplaçats. L'atac amb 25 morts a la "zona humanitària" d'Al-Mawasi s'ha produït després que un obús caigués sobre una tenda de campanya on es refugiaven diverses famílies.

El Comitè Internacional de la Creu Roja ha explicat que la seva oficina a Gaza ha estat víctima de "projectils de gran calibre" durant l'atac d'aquest divendres.

Les instal·lacions de l'entitat es troben al mateix campament d'Al-Mawasi i estan envoltades de centenars de civils desplaçats que viuen en tendes. "Condemnem aquests incidents que posen en risc la vida dels voluntaris i els civils", ha denunciat la Creu Roja.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha demanat aquest dissabte una "investigació independent" de l'atac i ha alertat que la Creu Roja a Gaza ha de poder garantir la protecció humanitària i l'assistència a les víctimes.
 

L'OMS demana a Israel que reobri el pas de Rafah

L'Organització Mundial de la Salut reclama a Israel que reobri el pas fronterer de Rafah per fer-hi arribar ajuda humanitària a la ciutat i a tota la Franja de Gaza. Aquest dissabte hi havia prop de 30 camions amb medicaments esperant entrar pel pas fronterer de menor capacitat logística de Kerem Shalom.

El representant de l'OMS a la Franja de Gaza, Richard Peeperkorn, ha denunciat aquest divendres que no poden garantir una "evacuació mèdica segura i organitzada":

"Ara mateix, la combinació del tancament del pas de Rafah, l'augment de les operacions militars, el moviment de població i la completa destrucció de la llei i ordre han donat lloc a un entorn inviable."

Per l'ONU, el pas de Kerem Shalon és una "molt bona alternativa" per transferir pacients des de Gaza fins a hospitals de Cisjordània i Jerusalem est. I és que des del tancament del pas de Rafah per part de l'exèrcit israelià el 7 de maig passat, el de Kerem Shalom, també al sud de la Franja, ha estat l'únic operatiu per l'entrada d'ajuda humanitària.

Desenes de milers de persones s'han manifestat en ciutats com Tel Aviv contra el govern de Netanyahu(Reuters/Eloisa Lopez)

Protestes a Israel per reclamar un nou govern

Mentrestant, desenes de milers d'israelians han protestat aquest dissabte en ciutats com Tel Aviv, Haifa o Jerusalem contra el govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, a qui demanen que plegui i que arribi a un acord per alliberar els ostatges de la Franja de Gaza.

Quan ja han passat més de vuit mesos de l'atac de Hamas, 116 israelians continuen segrestats i, d'aquests, la intel·ligència dels Estats Units calcula que només una cinquantena estarien vius.

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaONUOMSGuerra a Gaza
Anar al contingut