Cua l'exterior de la discoteca barcelonina Pacha aquest dijous a la nit
Cua l'exterior de la discoteca barcelonina Pacha aquest dijous a la nit (Oriol Freixenet)

L'oci nocturn obre portes amb gran afluència de públic i en un ambient d'eufòria

El sector que ha estat més temps tancat des de l'inici de la pandèmia reclama garanties a la Generalitat que no hi haurà marxa enrere en la reobertura

Actualitzat

Primera nit amb discoteques obertes a Catalunya. Aquesta nit de dijous a divendres ha pogut obrir les portes sense restriccions l'oci nocturn, el sector que ha estat més temps tancat des de l'inici de la pandèmia: 569 dies de tancament total i 135 de funcionament molt limitat des del març de 2020, segons dades del sector.

 

Moltes discoteques han exhaurit entrades per a aquesta primera nit de reobertura. La imatge de llargues cues per accedir-hi s'ha repetit a la porta de molts locals. Un 80% de les sales de Barcelona han obert aquesta nit, segons Fecasarm.

Cua per accedir a la sala razzmatazz
Cua per accedir a la sala Razzmatazz (ACN/Maria Asmarat)

L'oci nocturn funcionarà en aquesta nova etapa pràcticament en la mateixa situació que abans de la pandèmia: sense restriccions d'aforament, limitació d'horaris ni necessitat de presentar el certificat covid per entrar.


Tancat des d'abans de Nadal

En el marc de les mesures per frenar els contagis de la variant òmicron, l'oci nocturn va haver de tancar just abans de les festes de Nadal i Cap d'Any, un dels moments de la temporada més decisius per al sector. Tot i que l'oci nocturn va acudir a la justícia, el TSJC sempre va rebutjar els recursos de les patronals per poder reobrir.

Passat el període nadalenc, especialment amb la fi del toc de queda, el sector va tornar a reclamar poder tornar a obrir, però també es va rebutjar.

Quan va tancar abans de Nadal, l'oci nocturn havia estat obert tot just dos mesos i migdes del 8 d'octubre, amb l'obligació de mascareta i certificat covid. Feia dues setmanes que podia obrir en exteriors i amb limitacions horàries.

Un cop ha reobert, la gran esperança del sector són les festes de Carnestoltes, a finals de mes.


Pèrdues de més de 6.000 milions

La patronal Fecasarm calcula que, en aquests prop de dos anys que ha estat tancat, el sector ha deixat d'ingressar 6.457 milions d'euros. Aquests diners es concentren, sobretot, als mesos d'estiu del 2020 (1.258 milions) i del 2021 (1.530 milions). En les campanyes de Nadal dels anys 2020 i 2021, Fecasarm calcula que es van deixar d'ingressar 300 milions i 350 milions, respectivament.

Entre un 85% i un 90% dels 37.000 treballadors del sector han estat afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

Durant aquests 23 mesos, l'afectació de les mesures per evitar contagis ha estat desigual en funció de la intensitat de les restriccions en cada moment. També hi han influït les característiques de cada establiment, perquè els que tenien llicència per servir menjar han pogut mantenir una part de l'activitat.

Diverses persones a l'exterior d'un local d'oci nocturn de Barcelona, aquest dijous a la nit
Diverses persones a l'exterior d'un local d'oci nocturn de Barcelona aquest dijous a la nit (Europa Press / Pau Venteo)


La patronal vol garanties que "no tornarà a passar"

Segons la patronal, aquest dany que ha patit el sector s'hauria pogut evitar si les restriccions adoptades haguessin estat "més proporcionades i eficaces". Ara, però, asseguren que "és del tot irreparable".

La reobertura d'aquest cap de setmana, en un moment en què ja han caigut les principals restriccions, s'afronta "amb molt temor" des de la patronal del sector.

Apunten que, anteriorment, la Generalitat ja ha fet marxa enrere en altres ocasions i ha obligat a tornar a tancar. És per això que reclamen al govern "seguretat jurídica i garanties que això no tornarà a passar".


Sense les principals restriccions

En un moment de descens de contagis, la reobertura de l'oci nocturn és una imatge més de certa normalitat. 24 hores abans que obrissin les discoteques ha acabat l'obligació de dur mascareta a l'exterior i també se n'ha eliminat l'obligatorietat als patis dels centres educatius.

A més, des d'aquesta setmana, a les escoles i instituts ja no es fan testos als contactes de positius.

Des de fa dues setmanes tampoc cal presentar el certificat covid en cap establiment.

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaCovid-19
Anar al contingut