Els anomenats petards "silenciosos" són una tendència per tenir una revetlla més respectuosa
Els anomenats petards "silenciosos" són una tendència per tenir una revetlla més respectuosa (iStock)

Lluminosos i de menys de 97 decibels: així són els petards "silenciosos" per a la revetlla

L'anomenada pirotècnia silenciosa és una tendència a l'alça entre les famílies amb nens i en alguns municipis que la fomenten per responsabilitat

Redacció/ACNActualitzat

L'any passat va obrir a la plaça Molina de Barcelona la primera caseta de petards "silenciosos". Ja n'hi havia una a Terrassa de la mateixa empresa, que promet pirotècnia respectuosa i sostenible, i que és la primera que en ven a Espanya exclusivament de baixa sonoritat.

La majoria dels que ofereixen són petards lluminosos, que fan poc soroll, i d'altres que no superen els 97 decibels, però encara queden per sobre del límit de 85 que fixa l'Organització Mundial de la Salut per protegir la salut auditiva. El màxim de decibels autoritzat per la Unió Europea per a la pirotècnia és de 120, just el límit que marca l'OMS per al dolor auditiu.

La pirotècnia estrictament silenciosa no existeix, no hi ha cap mètode innovador per esmorteir les detonacions, només es poden reduir posant menys material explosiu als petards. Però sí que hi ha moltes opcions al mercat, com els petards de llum i color, bastant menys sorolloses, que són les que estan en auge.

La primera caseta amb pirotècnia de baixa sonoritat instal·lada a Barcelona (ACN / Guifré Jordan)

Els coets de llum guanyen terreny

La caseta de petards de baixa sonoritat de la plaça Molina no és un fenomen aïllat, és una tendència. El president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, Josep Maria Vilardell, assegura que tot i que la venda de petards tradicionals es manté, cada vegada se'n venen més dels que són lluminosos "estem venent més petards de baixa intensitat, sobretot de cara als nens".

L'increment de vendes d'aquesta mena de producte ha anat acompanyat d'una conscienciació progressiva sobre les molèsties que provoquen els petards de tro, els més populars entre els aficionats. "Significa que estem fent bé la feina, que hi ha més tirada pel color i la baixa sonoritat", considera el president del sector.

L'objectiu de l'anomenada pirotècnia responsable és protegir les persones a qui l'estrèpit dels petards afecta directament: nens, gent gran, persones neurodivergents i amb algun trastorn de l'espectre autista, malalts d'Alzheimer o persones amb fonofòbia. També es vol minimitzar els efectes perjudicials dels petards sobre els animals domèstics, molt més sensibles al soroll, o la fauna silvestre, com els ocells, que estan en època de cria.

Europa, pionera en la regulació

Ciutats europees com Parma només permeten espectacles amb pirotècnia respectuosa, igual que a la Gran Bretanya si l'espectacle es fa a prop de zones residencials o reserves naturals. La capital txeca, Praga, va prohibir la pirotècnia per Cap d'Any per protegir els animals que hibernen a l'entorn del riu Moldava.

A 30 ciutats alemanyes, inclosa la capital, Berlín, l'han prohibit parcialment o totalment per evitar la contaminació acústica i els efectes negatius sobre persones i animals. També està prohibida a Varsòvia i a altres ciutats poloneses. A Suïssa hi ha un debat obert sobre la prohibició total dels petards i la pirotècnia. I els suecs només poden comprar petards amb un permís específic.

També s'hi han anat sumant municipis de l'estat espanyol. Ajuntaments com el d'Irun o Càceres els han prohibit, i el de Vitòria limita la pirotècnia a 15 minuts la nit de Cap d'Any.

D'acord amb la tendència general, alguns municipis catalans comencen a regular tímidament el llançament de petards o miren de fomentar la pirotècnia responsable. A Roda de Berà i Altafulla, al Tarragonès, es vol impulsar el canvi dels petards sorollosos per coets lluminosos amb campanyes entre la població com la de Roda: "Més llum, menys soroll".

Diables en acció a la plaça del poble
Els diables de Roda de Berà avui s'exhibiran amb pirotècnia de baixa sonoritat (ACN)

Fa quatre anys Roda de Berà ja va ser el primer municipi de Catalunya que va aprovar l'ús de pirotècnia de baixa sonoritat en els actes organitzats per l'Ajuntament. L'objectiu, fer les festes més inclusives i respectuoses amb persones i animals. Aquesta nit de Sant Joan, l'exhibició dels diables amb la Flama del Canigó portarà pirotècnia de baixa sonoritat.

L'alcalde, Pere Virgili, diu que s'intenta combinar la tradició i el respecte a diferents sensibilitats: "A vegades conjugar-ho és complicat i a les administracions ens toca fer equilibris. També entenem que Catalunya i els Països Catalans són terres de foc i no podem trencar-ho tot d'un dia per l'altre."

A les comarques gironines també hi ha municipis que s'hi han posat. A Figueres només es podran llançar petards F3 (coets, fonts, petards voladors o similars) a l'espai habilitat a plaça Europa, la nit de Sant Joan i la revetlla de Sant Pere fins a les dues de la matinada. La resta de dies fins a les nou del vespre. L'alcalde, Jordi Masquef, assegura que "la campanya està consensuada amb veïns i entitats, i vol sensibilitzar la ciutadania dels efectes del soroll".

Campanya per al reciclatge

Una de les novetats d'enguany en el sector ha estat l'arribada dels primers contenidors de reciclatge de petards. L'empresa Petards CM posarà en marxa una prova pilot per fomentar la recollida del material pirotècnic que ja s'ha utilitzat, però també el que no ha arribat a esclatar.

Són dos prototips que s'instal·laran a Barcelona i a alguns pobles per conscienciar la població i els responsables municipals de la necessitat de recollir-ne les restes. En aquests contenidors, les deixalles pirotècniques van a parar a una piscina d'aigua salina i és la mateixa empresa qui després s'ocupa de reciclar-les.

Anar al contingut