L'actor Lluís Homar al Teatre Romea de Barcelona, aquest any 2024

Lluís Homar plegarà del "Clásico" de Madrid pels sous irregulars que hauria cobrat

El Ministeri de Cultura i el director de la companyia de teatre clàssic pacten la sortida d'Homar, que abandonarà el càrrec a final d'any

Actualitzat

Després de diferents informacions dels últims dies sobre el sou i els extres que hauria cobrat Lluís Homar, de forma irregular, com a director de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic (CNTC), l'actor i director abandonarà el càrrec a final d'any.

Així ho han acordat l'Institut d'Arts Escèniques i la Música, l'INAEM --dependent del Ministeri de Cultura-- i el mateix Lluís Homar, després de constatar "procediments millorables" pel que fa a la transparència de les contractacions.

Homar es va incorporar a la direcció de la CNTC el 2019 i aquesta primavera l'INAEM va anunciar una pròrroga del contracte inicial de cinc anys per tres anys més.

El seu sou ronda els 80.000 euros com a director de la companyia, el màxim que permet la llei, però hauria cobrat milers d'euros més per feines que, oficialment, no ha fet.

La investigació s'havia obert després que l'actriu i directora Marta Poveda denunciés irregularitats en el pagament dels honoraris a Homar.

Poveda va utilitzar documents oficials extrets del portal de transparència del Ministeri de Cultura per posar en coneixement de l'INAEM i del ministre de Cultura, Ernest Urtasun, que Homar havia cobrat, per tres codireccions que mai va fer, un total de 50.000 euros. Una quantitat que s'afegiria al del seu sou com a director de la companyia.

Segons les explicacions que va donar el mateix Homar, un cop destapades les irregularitats, els pagaments pels conceptes de codirecció buscaven compensar la seva feina d'actor en muntatges de la companyia, donat que les normes de la CNTC no preveuen "administrativament" que el director de la institució també surti com a intèrpret a l'escenari.

La mateixa INAEM reconeix que estan treballant per millorar i actualitzar els sistemes de gestió i ja ha anunciat que convocarà el procés de selecció per la nova direcció de la companyia.

També es compromet a anunciar el termini de presentació de candidatures d'acord amb el que s'estableix en l'estatut de la CNTC.

L'actor Lluís Homar en una roda de premsa a l'ICUB
L'actor Lluís Homar en una roda de premsa a l'ICUB (ACN/Maria Pratdesaba)

Lluís Homar, un home de teatre

Actor i director prolífic, conegut pel gran públic, Homar es va criar teatralment al barri d'Horta de Barcelona, va ser cofundador del Teatre Lliure el 1976, una institució que també dirigiria entre el 1992 i 1998.

El 2006 va rebre el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya pel monòleg "L'home de teatre", de Thomas Bernhard, dirigit per Xavier Albertí, amic i còmplice artístic d'Homar. Albertí va dirigir el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) de 2013 a 2021. Des d'aleshores, oficialment com a assessor, també amb un sou generós qüestionat les últimes setmanes, formava part de l'equip actual de la CNTC.

El mateix Albertí firmava la dramatúrgia de l'espectacle "Canciones de amor, de desamor y de piratas" que es va veure el mes passat al Grec de Barcelona, on ell mateix tocava el piano i Homar participava com a actor, juntament amb altres noms cèlebres com Marisa Paredes, Alberto San Juan o Pere Arquillué. Es tractava d'una coproducció de la CNTC amb el festival barceloní.

ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut