Captura de pantalla del raper iranià Toomaj Salehi
Toomaj Salehi va fer proclames a les xarxes a favor de la revolta i va plasmar-les en cançons (Toomaj Salehi/Youtube)

L'Iran anul·la la pena de mort al raper que va donar suport a la revolta popular

El músic Toomaj Salehi continua empresonat per les protestes que hi va haver el 2022 arran de la mort de Jina Mahsa Amini, la jove detinguda perquè no duia bé el vel

Redacció/Agències

El Tribunal Suprem de l'Iran ha anul·lat la pena de mort contra el raper Toomaj Salehi per donar suport a les protestes que hi va haver el setembre del 2022 arran de la mort de Jina Mahsa Amini, la jove detinguda perquè no duia bé el vel.

L'advocat del músic, Amir Raesian, n'ha informat aquest dissabte en una piulada a X/Twitter, en la qual ha opinat que "com era d'esperar, el Tribunal Suprem ha evitat un error judicial irreparable".

El lletrat ha afegit que la resolució del Suprem també ha considerat "excessiva" la pena inicial de sis anys i tres mesos de presó que van imposar al raper, i ha explicat que el seu cas passarà ara a mans d'un altre tribunal.

Condemnat pel delicte de corrupció a la terra

Toomaj Salehi va ser detingut a finals d'octubre del 2022 i el juliol del 2023 van condemnar-lo a sis anys i tres mesos de presó, una pena que el Tribunal Suprem va rebutjar en apel·lació. Això va suposar que el cas tornés a un jutjat inferior per revisar-lo.

El novembre del 2023, el raper va quedar en llibertat després de pagar una fiança, però el van tornar a detenir només onze dies després.

L'abril passat, el seu advocat va anunciar que la sala primera del Tribunal Revolucionari d'Esfahan l'havia condemnat a mort per "corrupció a la terra", un delicte que inclou càrrecs com ara sedició, propaganda contra el sistema i incitació a aldarulls.

L'entorn del raper va denunciar aleshores l'augment de la "pressió psicològica" en contra seva i va assegurar que li havien tallat la comunicació amb el món exterior a la presó on estava engarjolat.

Coldplay, Sting, Artwood i fins a un centenar de personalitats del món de la cultura i els drets humans van firmar una petició al règim iranià perquè anul·lés la condemna a mort i el deixés en llibertat.

La condemna a mort del raper va desencadenar protestes a nivell internacional (Europa Press/Marcello Valeri)

Les protestes per la mort d'Amini

La justícia iraniana té el raper en el punt de mira per haver donat suport al moviment Dones, Vida, Llibertat, nascut arran de la mort d'Amini després de ser agredida brutalment en una comissaria per la policia de la moral.

La mort de la jove kurda va desfermar un moviment de protesta a tot el país, que el govern va esclafar amb una onada de repressió que va provocar més de 500 morts i milers de detinguts i que va provocar la repulsa internacional.

Enmig de l'onada de protestes més importants en 40 anys a l'Iran, el raper va fer diverses proclames a favor dels drets de les dones. Les lletres d'algunes de les seves cançons incloïen frases com aquesta:

"El crim d'algú va ser que els cabells li flotaven al vent. El crim d'algú era ser una persona valenta i decidida."

Abans d'aquests fets, Toomaj Salehi ja era conegut al seu país per les cançons de protesta sobre els problemes socials a l'Iran i per la seva activitat a les xarxes socials.

 

ARXIVAT A:
Iran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut