L'incendi el 1876 de la cotonera Puigmartí, al descobert amb les obres al mercat de l'Abaceria

També coneguda com el Vapor Nou, era una de les més importants de la indústria cotonera del segle XIX

Els treballs d'excavacions que s'estan fent al solar del mercat de l'Abaceria, al barri barceloní de Gràcia, han deixat al descobert restes arqueològiques de les estructures de l'antiga fàbrica tèxtil Puigmartí, una cotonera inaugurada el 1839, segons han explicat els equips d'arqueòlegs que treballen a la zona. 

L'Ajuntament ja tenia constància de l'existència d'aquestes restes en el subsòl de la zona del mercat. Abans que s'iniciessin les obres, l'any 2021, ja es va dur a terme un estudi per detectar possibles restes patrimonials. Els resultats van ser positius i les estructures es van relacionar amb la cotonera Puigmartí, també coneguda com el Vapor Nou. Aquesta fàbrica va estar en funcionament fins que va ser destruïda per un incendi el 1876.

Aquests treballs també van permetre documentar un conjunt de rases de vinya d'una etapa anterior que podrien pertànyer als segles XVII-XVIII.

El solar intervingut, situat a la Travessera de Gràcia 186, ocupa un espai de 3860 m² i està inclòs en una zona d'interès arqueològic i d'alt valor històric. Per aquest motiu, qualsevol actuació ha d'estar condicionada per una intervenció arqueològica preventiva com la que va permetre detectar aquestes restes.

El terra ennegrit de l'antic Vapor Nou (ACN/Guillem Roset)

Sota aquest mercat s'han trobat les restes del terra ennegrit per l'incendi que va posar punt final a aquest negoci. Ocupen tota la superfície del solar i corresponen, en primer lloc, a una part de l'edifici principal; en segon lloc, al sector septentrional, del qual es conserven una sèrie de construccions orientades cap a la Travessera de Gràcia, i, en tercer lloc, al pati de la fàbrica, el centre neuràlgic del recinte.

Fins ara, no s'ha trobat cap indici que porti a pensar que existeixi algun subterrani, una possibilitat pel tipus d'edifici que era. Patricia Pinyol, directora de la intervenció arqueològica al mercat de l'Abaceria, ha recordat que fins que no retirin el paviment principal de la nau o fins que vegin una escala no ho podran afirmar.
 

El Vapor Nou, al barri de Gràcia

El mercat de l'Abaceria Central de la Vila de Gràcia es va construir al terreny on hi havia hagut la fàbrica Puigmartí, el Vapor Nou, una de les més importants de l'època dedicada a la indústria del cotó. Inaugurada per Francesc Puigmartí i Caparà al 1839, va arribar a donar feina a 800 persones en el moment de màxima esplendor.

El 1852 disposava de 120 telers i l'any 1861 va rebre la visita de la reina Isabel II, que era a Barcelona. Va funcionar fins al 1876, quan va tenir lloc l'incendi que la va destruir. De les seves instal·lacions només n'ha quedat dreta una de les xemeneies, situada a l'actual plaça del Poble Romaní.

Es preveu que els treballs arqueològics d'aquesta fase prèvia a la construcció del nou mercat de l'Abaceria durin unes sis setmanes i acabin a principis del mes d'abril. La intervenció afecta tota l'extensió del solar i pretén localitzar i documentar completament la fàbrica.

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut