Orriols, amb alguns membres de la candidatura d'Aliança Catalana
Orriols, amb alguns membres de la candidatura d'Aliança Catalana (ACN/Lourdes Casademont)

L'ideari xenòfob d'Aliança Catalana, un partit alineat amb l'onada reaccionària global

El partit de Sílvia Orriols combina la islamofòbia amb discursos més liberals en qüestions morals

Enllaç a altres textos de l'autor

Dani Sánchez Ugart

Periodista de la secció de política de TV3

@DaniSUgart
Actualitzat

L'arribada d'Aliança Catalana al Parlament ha fet entrar, per primer cop, una opció d'extrema dreta independentista. Després de l'entrada de Vox, en els anteriors comicis, i coincidint amb l'auge de l'extrema dreta a tot Europa, el partit que presideix Sílvia Orriols afegirà al de Vox el seu discurs basat en gran part en les proclames antiimmigració a la cambra catalana.

El partit rebutja l'etiqueta d'extrema dreta. Segons el secretari de programes d'Aliança Catalana, Jordi Aragonès, dins l'entitat hi ha perfils de tota mena, alguns de pròxims a la dreta i d'altres que no ho són tant.

Però segons els experts, la formació coincideix amb l'estratègia i l'ideari d'altres partits en l'àmbit global. "L'extrema dreta és heterogènia, però Aliança Catalana compleix amb la majoria dels requisits", explica el professor de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra, Toni Rodon.

De fet, el principal punt d'unió és el discurs marcadament antiimmigració, que el partit defensa de manera abrandada. "Catalunya no pot assumir més immigració de països pobres, perquè aquesta gent competirà salarialment amb les classes treballadores i devaluarà els nostres salaris", considera Jordi Aragonès. En general, el discurs d'Aliança Catalana culpa les persones migrades de bona part dels problemes socials i econòmics del país.


Liberals en qüestions morals, però xenòfobs

Per exemple, i a diferència de partits d'extrema dreta de perfil més conservador i menys liberal, Aliança Catalana afirma defensar els drets de les persones LGTBI. L'Ajuntament de Ripoll va penjar la bandera del col·lectiu a la façana de l'Ajuntament. Però fan aquesta pretesa defensa dels drets d'una minoria atacant, de nou, els immigrants: "Està pujant l'homofòbia i el masclisme perquè estem important immigració de països on l'homofòbia i el masclisme són presents", assegura Aragonès.

L'objectiu d'aquesta "barreja" d'arguments, segons el politòleg de la Universitat de Girona Salvador Martí, és fer arribar el seu missatge a públics que tradicionalment no serien votants de partits de dreta més moralistes o vinculats a la religió. En aquest sentit, tenen punts en comú amb la dreta radical escandinava o dels Països Baixos, més liberal en qüestions morals, però profundament xenòfoba.

De fet, el mateix Jordi Aragonès ha donat suport tancat a través de les xarxes a alguns líders d'aquests moviments, com Donald Trump, Javier Milei o l'holandès Geert Wilders, que va ser condemnat per incitació a l'odi per unes declaracions islamòfobes.

De nou, en això, hi ha molts punts en comú entre els líders d'aquests moviments i Aliança Catalana. La mateixa Sílvia Orriols ha defensat en diverses ocasions la seva islamofòbia.

Per Aragonès, la islamofòbia és una opció "acceptada" per la democràcia, i que no implica que Aliança Catalana, diu, sigui un partit xenòfob. Tot i això, per definició la islamofòbia és una forma més de xenofòbia: "La xenofòbia té a veure amb la voluntat d'excloure un conjunt de persones que no tenen uns trets culturals, fenotípics, d'origen, de renda, que uns creuen que són acceptables. Aleshores, la islamofòbia ho és", explica Martí.

 

Per què Aliança puja a la Catalunya Central

El partit d'extrema dreta que lidera l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, ha obtingut molt bons resultats no només al Ripollès sinó en altres comarques, i especialment en ciutats mitjanes com Manresa, Vic, Manlleu o Berga. En aquest vídeo de Núria Bacardit, hem parlat amb experts per buscar les claus d'aquest fet.

ARXIVAT A:
Aliança Catalana
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut