L'"esforç titànic" d'una mare per demostrar que la filla, presa a Wad-Ras, no es va suïcidar

Justícia assegura que es van seguir tots els protocols i que la causa de la mort de Claudia Zúñiga és el suïcidi, però Ana Zúñiga porta sis any lluitant per demostrar que no es va suïcidar

Actualitzat

Claudia Ximena Rodríguez Zúñiga, de 21 anys, va morir en la seva cel·la del centre penitenciari de Wad-Ras l'11 de març del 2018 quan estava en presó preventiva. La Clàudia tenia un trastorn límit de personalitat.

La mare, Ana Zúñiga, recorda que l'última vegada que la va veure, un dia abans de la seva mort, ella li va assegurar que li trucaria. A Zúñiga se li van presentar dos agents dels Mossos d'Esquadra per dir-li que la seva filla havia mort.

La sorpresa va ser majúscula perquè assegura que la Claudia tenia activat el protocol antisuïcidi, dormia amb una altra noia a l'habitació i estava sota custòdia.

Des de fa sis anys, Zúñiga lluita perquè es reobri el cas. Considera que no es va investigar prou la mort de la seva filla i, en realitat, diu que no va morir per suïcidi, sinó que la va matar un funcionari. Un extrem que fins ara la justícia no ha avalat.


Una investigació "titànica" i "en solitari" de la mare

La impotència que sent ha fet que l'Ana, cuinera de professió, decidís estudiar Dret per entendre el procediment judicial de la seva filla.

Manté un arxiu amb tota la documentació policial i judicial que ha generat el cas. Pel seu compte i amb els seus propis recursos, Zúñiga ha investigat la mort tant com ha pogut: ha intentat localitzar el testimoni d'altres internes i ha encarregat estudis a altres forenses que l'han portat a conèixer altres interpretacions de la mort.

Així i tot, la investigació es va tancar en pocs mesos. Més tard, Zúñiga va portar el cas a l'Audiència de Barcelona demanant la reobertura de les diligències prèvies davant el que consideraven nous indicis, testimonis, informació mèdica i farmacològica.

L'Audiència va desestimar reobrir-lo. Malgrat la negativa, el tribunal va reconèixer la tasca "titànica" de la mare "autoassumida en solitari", malgrat l'obligació que tenien tant la Fiscalia com la instructora, per tractar-se d'una mort sota custòdia d'una presa.

El jutge destaca la lluita 'titànica' de la mare per esbrinar que va passar amb la seva filla
El jutge destaca la lluita "titànica" de la mare per esbrinar què va passar amb la seva filla (3Cat)

Ara, la seva advocada, Carolina Trullols, ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional. Si no es reobre el cas, volen arribar als tribunals europeus per vulneració de drets. La seva prioritat és acreditar que la Claudia no va morir per suïcidi.

Trullols assegura que, a partir dels informes, es pot afirmar que els dos mecanismes de mort que consten a les actuacions són incompatibles".

"Una asfíxia completa i, alhora, estar amb una intoxicació mortal plena de barbitúrics no és possible."

El Departament de Justícia, que ha declinat fer declaracions, assegura que van seguir els protocols amb la màxima transparència i rigor i han facilitat tota la informació que tant la policia com la justícia els han requerit.

 

Sis anys després, continua lluitant

Han passat sis anys des de la mort de la Claudia. Ana Zúñiga es deixa portar pel record de la seva filla i continua mirant les fotografies familiars.

A casa seva, ens mostra les fotografies emmarcades de la Claudia, un petit altar on ha acumulat alguns objectes personals que l'homenatgen.

Alguns dels records de la Clàudia que l'Ana guarda a casa
Alguns dels records de la Claudia que l'Ana guarda a casa (3Cat)

Explica el significat de cadascun d'aquests objectes, els escenaris de cadascuna de les fotografies, i diu: "El desig més gran que tinc és que la meva filla torni".

"Soc conscient que no la puc fer reviure, però potser amb aquesta lluita, puc evitar que una altra mare pateixi aquest neguit."

ARXIVAT A:
JudicialPresons
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut